Gastronomia łączy siły i żąda obniżenia podatków na jedzenie w barach, kawiarniach i restauracjach. Chce także niższych składek na ZUS

Zbigniew Bartuś
Zbigniew Bartuś
Obniżenia podatku do 8 procent na wszystkie usługi gastronomiczne oraz poluzowania wymogów obowiązujących podczas imprez, w tym wesel, domaga się świeżo powołana Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej (IGGP). W obliczu pandemii właściciele restauracji, barów, kawiarni i firm cateringowych, dotkliwie dotkniętych kryzysem, postanowili się zjednoczyć i mówić o kluczowych dla branży sprawach wspólnym głosem. Stworzone przez nich Biuro Rzecznika Interesu Gastronomów ma reprezentować przedsiębiorców przed rządem, parlamentem i innymi instytucjami państwa, a także przed samorządami.

Jak wyjaśnia sekretarz generalny IGGP Sławomir Grzyb, Rzecznik Interesu Gastronomów ma dać pewność, że „głos branży złożonej z 76 tys. lokali, zatrudniającej blisko milion osób i dającej aż 37 mld zł polskiego PKB, będzie słyszalny, a postulaty każdego, nawet najmniejszego przedsiębiorcy będą reprezentowane, aż do skutku”.

Członkowie zarządu i rady IGGP przedstawili na konferencji w restauracji Kuchnia Żoliborz w Warszawie główne zadania i prognozy na najbliższe miesiące i lata. Prezes Izby Jacek Czauderna poinformował, że pod zarejestrowanym w KRS Statutem Izby podpisało się dotąd 144 członków założycieli. Organizacja jest jednak otwarta dla wszystkich podmiotów związanych z sektorem gastronomicznym, przede wszystkim restauratorów i gastronomów prowadzących choćby jeden lokal gastronomiczny. Do Izby przystąpić mogą również producenci i dostawcy.

- Poprawa sytuacji w firmach gastronomicznych w czasie kryzysu zależy m.in. od redukcji obciążeń finansowych, dlatego domagamy się wprowadzenia jednolitej 8-procentowej stawki VAT na usługi gastronomiczne oraz obniżenia stawek ZUS. Apelujemy do rządu o dokonanie takich zmian. Ratunek dla branży jest w rękach premiera – podkreśla prezes Czauderna.

Cezary Kaźmierczak, szef Związku Przedsiębiorców i Pracodawców, który uczestniczył w spotkaniu inaugurującym działalność Izby IGGP, zapewnia, że już zwrócił się do rządu w imieniu branży gastronomicznej z propozycją zastosowania ujednoliconej stawki VAT na wszystkie usługi, co miałoby stanowić remedium na obecny kryzys.

- Chcemy, aby stawka 23 proc. zniknęła z gastronomii. To by pomogło – uważa Kaźmierczak. Wyjaśnia, że obecnie w gastronomii obowiązują trzy stawki VAT: 5 proc., 8 proc. i 23 proc., co zasadniczo komplikuje życie wszystkim i winduje koszty, także po stronie administracji skarbowej.

– Stąd propozycja, by wszystkie usługi w gastronomii były objęte stawką 8 proc., stosowaną obecnie w blisko połowie operacji. Chcemy, by było tak, jak w Niemczech: czy pijesz kawę, czy jesz ośmiorniczki – za wszystko płacisz 8 proc. podatku – wyjaśnia prezes Związku zrzeszającego już blisko 52 tys. przedsiębiorców i biorącego aktywny udział w pracach Rady Dialogu Społecznego.

Jednym z postulatów działaczy IGGP jest także uporządkowanie i poluzowanie zasad obowiązujących podczas organizacji imprez okolicznościowych, w tym wesel.
IGGP stworzyli doświadczeni przedsiębiorcy i menedżerowie z branży. Prezes Jacek Czauderna jest praktykiem z 30-letnim stażem i doświadczeniem gastronomicznym, także w korporacjach, jak Żywiec i Nestle. Od ponad 10 lat pracuje jako niezależny przedsiębiorca, trener i doradca biznesowy z branży gastronomicznej. Posiada własne restauracje, zajmuje się też dystrybucją kawy, herbaty i ekspresów.

Przewodniczący Rady Waldemar Hołówka od 21 roku życia związany jest z branżą hotelarsko-gastronomiczną. Współtwórca Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, współzałożyciele elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, był wiceprezesem Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników w regionie łódzkim. Jest także jednym z fundatorów i współzałożycieli aktywnie działających Fundacji - Polish Prestige Hotel’s &Resorts (obecnie w ramach Harmony Polish Hotels) oraz Fundacji Promocji Polskiej Żywności.

Wiceprzewodnicząca Iwona Niemczewska, restauratorka ze Szczecina, jest również wiceprezesem Klubu Szefów Kuchni oraz członkiem zarządu Chaine des Rotisseur w Polsce. Wiceprzewodniczący Maciej Podlaszewski, restaurator z Torunia, od dłuższego czasu przekonuje do unifikacji przepisów samorządów lokalnych w przedmiocie opłat i zasad najmu powierzchni miejskich przy wykorzystaniu najlepszych praktyk z Europy. W Zarządzie zasiada również Jarosław Walczyk – jeden z najlepszych mistrzów kulinarnych w kraju, współzałożyciel i fundator oraz prezes prestiżowej Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

Najmłodszym członkiem rady jest Michał Strot – 25- letni restaurator z Gdańska, który zachęcał do uczestnictwa w Izbie innych młodych gastronomów.

Sekretarz Generalny Izby Sławomir Grzyb, były restaurator, to najstarszy stażem (20 lat!) bloger gastronomiczny w Polsce.
Wiceprzewodniczącymi rady zostali także: Dariusz Strot – przedsiębiorca i restaurator z Olsztyna i Rafał Krzycki – przedsiębiorca z Warszawy, od 20 lat związany z branżą HoReCa, zarządzał wieloma tytułami czasopism branżowych, tworzy treści edukacyjne, doradcze oraz newsowe dla menedżerów HoReCa, jest również sekretarzem rady.

Członkowie rady to: Marcin Soból - prezes stowarzyszenia Euro Toques Polska, które zrzesza szefów kuchni i kucharzy, szef kuchni z 26-letnim stażem, na co dzień zarządzający kuchnią w restauracji Krasnodwór, która w 2018 i 2019 r. znalazła się w gronie 100 najlepszych restauracji w Polsce oraz Marcin Socha – wiceprezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, szef kuchni Vienna House Andel's Cracow.

Izba uruchomiła własny serwis internetowy: iggp.pl.

Pobierałeś zasiłki w czasie epidemii? To musisz wiedzieć

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3