Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gazpacho, makaron z pieczonymi warzywami i zielona shakshuka, czyli lekkie dania, idealne na lato [PRZEPISY]

mad
Zobacz przepisy na zdrowe, letnie dania. Na zdjęciu popularna zupa gazpacho.
Zobacz przepisy na zdrowe, letnie dania. Na zdjęciu popularna zupa gazpacho. Fot. materiały prasowe
Gazpacho, makaron z pieczonymi warzywami i zielona shakshuka – oto letnie dania, które zasmakują każdemu. Zobacz przepisy blogerki Izabeli Kapis.

Lato to okres, w którym tłuste, mięsne i czasochłonne dania odsuwamy na dalszy plan. Na naszych stołach dominują orzeźwiające potrawy bogate w warzywa – szczególnie te rodzime. W tym czasie warto wzbogacić swoje menu m.in. o:

  • pomidory
  • ogórki
  • paprykę
  • cukinię
  • sałatę

Aromatu potrawom dodadzą koperek, mięta i bazylia. Te produkty nie tylko mogą stanowić bazę wielu smacznych dań, ale również dostarczą witamin, niezbędnych naszemu organizmowi przez cały rok. Warto więc wykorzystać je i przyrządzić wyśmienite śniadania, obiady i kolacje, na miarę szefa kuchni.

Zanim zaczniemy cieszyć się pysznymi daniami, powinniśmy zadbać o wszystkie szczegóły – od zakupu świeżych produktów, po proces ich przygotowania. Przy przyrządzaniu dań, takich jak gazpacho, makaron z pieczonymi warzywami czy zielona shakshuka, istotną rolę odgrywają akcesoria kuchenne. Ostre noże pozwolą na szybkie i precyzyjne pokrojenie warzyw. Do soczystych pomidorów przyda się małe ostrze z ząbkowaną krawędzią, które świetnie poradzi sobie też z ogórkiem czy papryką. Przy ziołach pomocny będzie nieduży nóż z gładką krawędzią. Natomiast do większych warzyw, jak np. cukinia, warto użyć noża Santoku lub noża do porcjowania z dłuższym ostrzem.
Poniżej przedstawiamy trzy przepisy przygotowane przez Izabelę Kapis we współpracy z marką Victorinox. Dzięki nim przypomnisz sobie, za co uwielbiasz warzywa.

Przepisy na letnie dania:

Gazpacho [PRZEPIS]

Gazpacho.
Gazpacho. Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1/2 papryki czerwonej lub pomarańczowej
  • 1 bułka pszenna
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1/2 limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • garść świeżych ziół (mięta, bazylia, pietruszka)

Przygotowanie:
Pomidory kroimy na krzyż, a następnie przelewamy wrzątkiem. Ściągamy z nich skórkę i kroimy je na ćwiartki. Ogórki, czosnek i szalotkę obieramy, kroimy na 4 części. Paprykę i papryczkę chilli kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa przekładamy do kielicha blendera. Wyciskamy sok z limonki, dodajemy oliwę oraz środek bułki (bez skórki). Całość blendujemy i ewentualnie, gdy zupa jest za gęsta dolewamy zimną wodę do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji. Gotową zupę chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Podajemy ze świeżymi, posiekanymi ziołami.

Makaron z pieczonymi warzywami [PRZEPIS]

Makaron z pieczonymi warzywami.
Makaron z pieczonymi warzywami. Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 250 g makaronu (rekomendowany pappardelle)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka pomarańczowa lub zielona
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • garść świeżych ziół według uznania
  • 70 g sera feta
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Do naczynia żaroodpornego przekładamy pokrojone w paski papryki, pokrojoną w plastry cukinię i pokrojoną w piórka cebulę. Całość zalewamy oliwą. Posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy przez 40 min. w 220 stopniach. Makaron mieszamy z upieczonymi warzywami. Posypujemy serem feta oraz świeżymi ziołami.

Zielona shakshuka [PRZEPIS]

Zielona shakshuka.
Zielona shakshuka. Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 2 jajka
  • 100 g szpinaku
  • 50 g groszku konserwowego
  • 1 mała cebula lub biała część pora
  • 1 mała cukinia
  • 1 pęczek dowolnych ziół (koperek, mięta, bazylia)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Posiekany wcześniej szpinak wrzucamy na patelnię i podsmażamy przez 1 min. Następnie dodajemy pokrojoną w krążki cebulę lub białą część pora, pokrojoną w plastry cukinię oraz posiekane zioła. Całość podsmażamy przez ok. 5 min. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i czosnkiem granulowanym. Warzywa lekko odsuwamy na boki, pozostawiając dwie dziury na środku, w które wbijamy 2 jajka. Patelnię przykrywamy pokrywką. Całość podgrzewamy aż białka jaj się zetną. Na końcu do Shakshuki dorzucamy groszek.
Smacznego!

Polecamy przepisy na letnie dania:

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Gazpacho, makaron z pieczonymi warzywami i zielona shakshuka, czyli lekkie dania, idealne na lato [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski