Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Głąbik, pstrąg i kiszonki - oto hity krakowskich stołów

red.
W Hali Expo trwają targi kulinarne Horeca/Gastrofood. W programie imprezy znalazły się też pokazy kulinarne, podczas których mistrzowie kuchni zaprezentowali staropolskie potrawy w nowoczesnym wydaniu. Sporo uwagi poświecono m.in. głąbikowi - odmianie sałaty - dziś zapomnianej, a jeszcze na początku XX wieku królującej na krakowskich stołach.

Co to jest głąbik krakowski? Głąbik krakowski, czyli sałata szparagowa w XIX wieku był jednym z ulubionych warzyw krakowian, uprawianym na podmiejskich, żyznych terenach. Przez lata królował na stołach w postaci kiszonek, jednak wraz z początkiem lat 60. niespodziewanie odszedł w cień.

Pierwsze w tym roku zbiory głąbika krakowskiego.

Głąbik krakowski, czyli sałata szparagowa. Zapomniane małopo...

WIDEO: Barometr Bartusia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Głąbik, pstrąg i kiszonki - oto hity krakowskich stołów - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski