Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gorąco wam? Zróbcie sobie lemoniadę

Redakcja
Macie takie dni, kiedy nie chce się wam gotować? Bo spotykam wiele osób, którym często się to zdarza... Szczególnie gdy odpoczywają sobie na wakacjach albo gdy muszą z tych wakacji wrócić i zderzyć się z przytłaczającą szarą rzeczywistością.

Ania Starmach: ŻYCIE ZE SMAKIEM

Bywa i tak, że gdy na zewnątrz jest bardzo, bardzo gorąco, to apetyty zazwyczaj nie dopisują. Nie musimy więc tak naprawdę dużo gotować i jeść, ale co ważne i o czym powie nam każdy dietetyk oraz lekarz: musimy spożywać odpowiednią ilość płynów - wody i napojów, ja dorzucam do tego koktajle (niekoniecznie alkoholowe), domowe soki i lemoniady.

Polecam własne przepisy, które mogą być idealną propozycją na drugie śniadanie, podwieczorek lub jako dodatek do leżaka, książki czy gazetki.

NAJLEPSZA LEMONIADA:

Składniki: 2 cytryny, 2 łyżki brązowego cukru, 1 limonka, 1 pomarańcza, szklanka malin, 1,5 wody gazowanej, garść świeżej mięty.

Przygotowanie: Wyciśnij sok z cytryn i pomarańczy, wlej go do dużego dzbanka, dodaj cukier, wymieszaj, dodaj mięte i ponownie wymieszaj. Całość zalej wodą gazowaną, dodaj maliny i jeśli chcesz, kostki lodu. Lemoniadę można podawać od razu, ale jeszcze lepsza jest po około 30 minutach, gdy wszystkie owocowe smaki się przegryzą.

KOKTAJL BORÓWKOWO-ANANASOWY

Składniki: 1 szklanka mleczka kokosowego, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 1 szklanka borówek, 3 krążki ananasa.

Przygotowanie: Wszystkie składniki umieść w wysokim blenderze i zmiksuj na gładki koktajl. Jeśli nie masz mleczka kokosowego, możesz zastąpić go jogurtem, kefirem albo zwykłym mlekiem. Jeśli koktajl będzie dla ciebie za mało słodki, możesz go dosłodzić brązowym cukrem lub miodem.

SOK MARCHWIOWY

Składniki: 6 marchewek, 7 jabłek, 1 seler, sok z cytryny, świeża mięta.

Przygotowanie: warzywa i owoce obierz i przepuść przez sokowirówkę, dopraw do smaku sokiem z cytryny i cukrem (choć jeśli użyjesz dojrzałych jabłek, nie będzie to konieczne), podawaj ze świeżą miętą.

MROŻONA HERBATA BRZOSKWINIOWA

Składniki: 1,5 l wody, 15g herbaty earl grey, 5 brzoskwiń, 3 łyżki cukru, sok z 1 cytryny, świeża melisa.

Przygotowanie: Zagotuj wodę i zaparz herbatę. Owoce pokrój w kostkę, zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny, po czym zalej odcedzoną herbatą i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Podawaj z lodem i listkami melisy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski