Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gorlice. Dzień Chleba w technikum rolniczym w Bystrej pod znakiem jajka [ZDJĘCIA]

Lech Klimek
Lech Klimek
Konkurs wielkanocny ma już w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bystrej długą tradycję. To zawsze jest też święto chleba.

Do konkursu stają uczniowie szkoły, przygotowując swoje autorskie prezentacje. W tym roku hasłami przewodnimi były wariacje florystyczne i jajeczne. Trzeba było przygotować i nakryć stół świąteczny, jak również zapełnić go potrawami.

- Przygotowałyśmy cebulę konfitowaną i śledzie w zalewie korzennej - opowiada Paulina Górska, która wystartowała w konkursie wspólnie z Magdaleną Janas i Jadwigą Rybczyk. - Nasze kolejne propozycje to sfera ze śmietany, gdzie wykorzystałyśmy elementy kuchni molekularnej. A na deser ciasto ze szpinakiem i jadalną ziemią - dodaje z uśmiechem.

Były też oczywiście jajka, ale nie takie zwykłe tylko faszerowane w skorupkach. Farsz powstał na bazie pieczarek, jajek gotowanych na twardo, koperku śmietany i niewielkiej ilości musztardy.

- Kolejna nasza potrawa to jajko na słodko - mówi Paulina. - To jajko przepiórcze na rukoli z ananasem i brzoskwinią, a wszystko polane sosem na bazie oleju z pestek z dyni, musztardy i miodu, nie zapominając o mieszance przypraw - dodaje.

Dziewczęta w swojej prezentacji chciały pokazać, że nawet bazując na zwykłych produktach, można zabłysnąć przed bliskimi w czasie świątecznych posiłków.

- Warto przełamywać granice - dopowiada Magdalena Janas. - Zwłaszcza w takim czasie jak święta można spróbować nowych smaków i sposobów przyrządzania potraw - dopowiada.

Technikum w Bystrej to oczywiście również chleb. Nie taki zwykły, ale pieczony według własnej receptury, orkiszowy.

- Kultywujemy tradycje i poszukujemy stale tych smaków, które starsi znają z domu, smaków chleba od babci - mówi Mirosław Sroka, kierownik kształcenia praktycznego w Bystrej. - Staramy się w szkole wypiekać chleb z produktów ekologicznych. W naszym szkolnym gospodarstwie uprawiamy na 6 hektarach orkisz. Po zbiorach go obłuszczamy i trafia do wypieków - dodaje.

Uczniowie szkoły już od wielu lat poznają tajniki tradycyjnego wypieku chleba. Niedługo przepis na chleb orkiszowy znajdzie się na stronie internetowej szkoły.

FLESZ: Wielkanoc 2019. Świąteczne wydatki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Gorlice. Dzień Chleba w technikum rolniczym w Bystrej pod znakiem jajka [ZDJĘCIA] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski