Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gotowanie na cztery ręce

Katarzyna Skoczek
Rafał Niewiarowski, szef kuchni  restauracji Dym na Wodzie w Ustce, i  Adam Chrząstowski, szef kuchni restauracji Ed Red w Krakowie
Rafał Niewiarowski, szef kuchni restauracji Dym na Wodzie w Ustce, i Adam Chrząstowski, szef kuchni restauracji Ed Red w Krakowie Fot. Andrzej Banaś
Kulinaria. Pierwszy jest znany w Krakowie z serwowania znakomitych steków i propagowania dobrej, regionalnej kuchni, drugi słynie z ryb przyrządzanych tak doskonale, że warto dla nich specjalnie przyjechać do Ustki. Spotkali się w restauracji Ed Red, by połączyć siły i podzielić się swoją kulinarną wiedzą.

Na pomysł wpadł Adam Chrząstowski. Zaprosił do krakowskiej kuchni mistrza Rafała Niewiarowskiego z Ustki, by wspólnie z nim wyczarować oryginalne menu. ,,Kolacja na 4 ręce - TOTALNA 5TA ĆWIARTKA'' była wysmakowana . Goście mogli spróbować takich specjałów, jak kaszotto z policzkami dorszowymi czy grasicę panierowaną.

Menu składało się z: zakąski zimnej i gorącej, dwóch dań głównych (rybnego i mięsnego) oraz deseru. Wyjątkowość przygotowywanych potraw polegała nie tylko na oryginalnych zestawieniach smakowych. Przed spożyciem każdego z dań, szefowie przedstawiali ich skład oraz tłumaczyli, w jaki sposób je skomponowali. Duże wrażenie na wszystkich wywarł m.in. deser, czyli parfait z czerniny z rabarbarowym skrzekiem i skwarkami z gęsi z zajęczym szczawikiem.

Jak podkreślał Adam Chrząstowski, jednym z zamierzeń kolacji było pokazanie, że niemal z każdej części mięsa można stworzyć wyjątkowe danie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski