Gruszka pełna miłości

Ania Starmach
Życie ze smakiem. W mojej kuchni króluje dziś bakłażan, zwany też oberżyną albo gruszą miłości! Aby się w nim zakochać wystarczy jeden kęs (pod warunkiem, ze wcześniej bakłażana upieczemy i skropimy oliwą). Wypróbuj koniecznie któryś z przepisów

Pieczony bakłażan z **pęczakiem**

Składniki:

2 bakłażany,

100g pęczaku,

200g pomidorków koktajlowych,

natka pietruszki,

150g sera feta,

oliwa z oliwek,

sok z cytryny,

100g czarnych oliwek,

sól, pieprz

Przygotowanie:

Bakłażany przekrój, natnij delikatnie nożem, posyp solą, odczekaj 20 minut, bakłażany opłucz, następnie włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Warzywa piecz około 30 minut, po tym czasie wydrąż łyżką środek, ostudź. Ugotowany pęczak wymieszaj z pokrojoną pietruszką, pomidorkami, fetą, oliwkami, dodaj oliwę, sól, pieprz, Wydrążone bakłażany napełnij pęczakie i gotowe.

Roladki z **bakłażana**

Składniki:

2 bakłażany,

300g ricotty,

świeży tymianek,

150g szynki parmeńskiej,

ząbek czosnku,

100g orzeszków piniowych,

800ml passaty pomidorowej,

70g parmezanu,

świeża bazylia

Przygotowanie:

Bakłażana pokrój w plastry, zgrilluj na patelni. Ricottę wymieszaj z tymiankiem, solą pieprzem. Na plaster bakłażana połóż plaster szynki, dodaj warstwę sera, całość zwiń w roladkę. Passatę dopraw do smaku, dodaj zmiażdżony czosnek, zagotuj. Do gotującego sosu dodaj roladki, gotuj przez kilka minut, podawaj z orzeszkami piniowymi i parmezanem oraz bazylią.

Pasta bakłażanowa z **granatem **

Składniki:

2 bakłażany,

3 ząbki czosnku,

4 łyżki pasty tahini,

sok z cytryny,

szczypta kminu rzymskiego,

oliwa z oliwek,

natka pietruszki,

pestki granatu

Przygotowanie:

Bakłażany piecz około 30 minut w temperaturze 200 stopni, odwracaj od czasu do czasu. Skórka powinna być mocno przypieczona. Pozbądź się skóry, miąższ bakłażana zmiksuj z pieczonym czosnkiem, dodaj tahini, kmin, sok z cytryny, oliwek z oliwek, dopraw do maku. Podawaj z pestkami granatu i natką pietruszki.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie