reklama

Halloween 2019. Pomysły na straszne przekąski na domową imprezę [PRZEPISY]

madZaktualizowano 
Straszne przekąski na Halloween? Zobaczcie nasze propozycje! Fot. Candy Company
Przekąski na Halloween - przepisy. Halloween 2019 zbliża się wielkimi krokami. Dawniej znane jedynie z amerykańskich filmów, a dziś obecne nawet w naszej rodzimej kulturze Halloween to przede wszystkim okazja do przyjęć z przymrużeniem oka.

Halloween 2019 to dzień w roku, który wymaga odpowiedniej oprawy! W tym dniu potrawy muszą być przerażające! Zobaczcie nasze propozycje na straszne przekąski na Halloween.

Pizza z duszkami na Halloween.
Pizza z duszkami na Halloween.

Pizza na Halloween z serowymi duszkami [PRZEPIS]

Składniki na ciasto

  • 1 kg mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 0,6 l letniej wody
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na sos pomidorowy

  • 300 g pomidorów krojonych pelati
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku

Dodatki do pizzy

  • 300 g utartego sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki oraz kilka plastrów
  • 5 plastrów kiełbasy pepperoni
  • 2 garście czarnych oliwek
  • 0,5 kg miąższu dyni

Wykonanie
Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do wody dodać cukier, drożdże i dobrze wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. Powoli wlewając olej, zarobić ciasto. Odstawić na 10 minut.
Ponownie wyrobić i uformować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia, uformować placek.
Wszystkie składniki do sosu pomidorowego dokładnie wymieszać i posmarować nim placek. Następnie posypać całość startym serem żółtym i dodatkowo sam środek wiórkami utartej na grubych oczkach dyni. Na wierzch ułożyć pokrojone w mniejsze kawałki plasterki kiełbasy pepperoni. Następnie z plastrów sera żółtego wyciąć foremką do ciastek duszki. Część oliwek przekroić na pół, a część w mniejsze kawałki i udekorować nimi pizzę na wzór małych pajączków.
Pizzę piec w maksymalnej temperaturze piekarnika (najlepiej 300 stopni) do zarumieniania się ciasta.

Palce wiedźmy na Halloween.
Palce wiedźmy na Halloween.

Palce wiedźmy na Halloween [PRZEPIS]

Składniki

  • 5 śliwek kalifornijskich
  • 3 daktyle
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 75 g orzechów włoskich
  • 90 g migdałów
  • pestki dyni i łyżeczka dżemu lub puree z czerwonych owoców do dekoracji

Wykonanie
Orzechy i migdały rozdrobnić w malakserze, prawie na mąkę. Daktyle, śliwki, syrop klonowy i miód zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dolać łyżkę wody. Do masy śliwkowej dodać orzechy oraz pozostałe składniki i miksować, aż masa zacznie przypominać ciasto.
Masę podzielić na kulki wielkości orzecha włoskiego i uformować palce, na każdy palec przy pomocy niewielkiej ilości puree owocowego nakleić pestkę dyni. Palce wiedźmy można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce do podania.
Przepisem na palce wiedźmy podzieliła się autorka bloga Candy Company.

Halloweenowe muffinki serowe w kształcie ośmiorniczek.
Halloweenowe muffinki serowe w kształcie ośmiorniczek.

Halloweenowe muffinki serowe w kształcie ośmiorniczek [PRZEPIS]

Składniki

  • 15 czarnych oliwek
  • gotowy spód do ciasta pizzowego
  • 400 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • główka brokułu
  • 700 g pieczarek
  • 15 średniej wielkości miseczek do zapiekania (najlepiej w czarnym kolorze)
  • sól, pieprz, bazylia do smaku

Wykonanie
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo. Pieczarki pokroić w cząstki i poddusić na maśle. Zetrzeć ser na tarce. Wszystko wymieszać w misce, przyprawić i wyłożyć do muffinek. Z ciasta na pizzę wykroić 15 kółek i szerokie na centymetr paski. Każdą muffinkę z farszem przykryć na wierzchu kółkiem, a ścianki naczyń obkleić 4-5 paskami – tak, aby swoim kształtem przypominały ośmiorniczki . Pokroić oliwki w krążki i po dwa ułożyć na każdej muffince (na kształt oczu). Włożyć tacę z naczyniami do rozgrzanego piekarnika na 20 minut na 180 stopni. Wyjąć, gdy ciasto będzie zarumienione.

Zielony makaron na Halloween
Zielony makaron na Halloween Fot. Orchidea Creative Group

Straszny zielony makaron na Halloween [PRZEPIS]

Składniki na zielony makaron:

  • 80 g szpinaku (np. szpinaku młodego Eisberg)
  • 200 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Sos:

  • 200 g serka ricotta
  • pół szklanki startego żółtego sera
  • ½ małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól
  • mielony pieprz
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

Oczy:

  • 125 g mozzarelli (można wykorzystać mozzarellę mini – w kulkach)
  • 50 g czarnych drylowanych oliwek

Wykonanie:
Makaron:Zblanszowany szpinak zmiksować na gładką masę i odsączyć cały sok. Z mąki i jajek zagnieść ciasto na makaron. Stopniowo dodawać szpinak, aż do uzyskania pożądanej barwy. Ciasto cienko rozwałkować i suszyć po 10 min z każdej strony. Dobrze wysuszone ciasto posypać mąką, następnie zwinąć w luźny rulon i pokroić na wstążki (ok. 1 cm grubości). Makaron gotować
ok. 3-5 min, w zależności od grubości ciasta.
Sos: W garnku na oliwie podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek. Dodać pomidory wraz z przyprawami, wymieszać i zagotować.
Następnie dodać serek ricotta i starty żółty ser, dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu
15 min, aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.

Oczy: Z 0,5 cm plastrów mozzarelli wykroić kółka. Można posłużyć się dużymi zatyczkami do mazaków albo wąskimi kieliszkami. Słomką do napojów zrobić otwory w serowych krążkach oraz w oliwkach. „Źrenice” z kawałków oliwek umieścić we wcześniej utworzonych serowych otworach.

Strasznie pyszne babeczki dyniowe z duszkami  na Halloween.
Strasznie pyszne babeczki dyniowe z duszkami na Halloween.

Strasznie pyszne babeczki dyniowe z duszkami na Halloween [PRZEPIS]

Składniki na ciasto

  • 1 opakowanie Babeczek Dyniowych Delecta
  • 2 jaja
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju, np. kokosowego

Składniki na krem bezowy

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy 15 g
  • 1 opakowanie posypki owocowej (np. Delecta)

Wykonanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu). Babeczki przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie rozpuścić olej kokosowy w rondelku na niskiej temperaturze do momentu, aż stanie się płynny. Do wysokiego naczynia wbić jaja, dodać jogurt i olej, wsypać zawartość torebki z ciastem i wymieszać łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji (przez około 1 minutę).
Ciasto rozłożyć równo do 12 foremek (po 1 łyżce ciasta). Babeczki natychmiast wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20−25 minut, aż do uzyskania złocistego koloru (można sprawdzać za pomocą patyczka).
Gdy babeczki będą stygły przygotować krem bezowy – do misy wlać białka, wsypać cukier i wymieszać rózgą, aby składniki się połączyły.
Następnie misę z jej zawartością postawić na garnku z lekko wrzącą wodą i podgrzewać nadal mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy masa osiągnie odpowiednią temperaturę, a kryształki cukru przestaną być wyczuwalne, misę ściągnąć z garnka i od razu zacząć ubijać mikserem przez ok. 5 minut, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Otrzymaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką i wycisnąć "duszki" na wierzchu każdej wystudzonej babeczki. Udekorować małymi kawałkami posypki tworząc w ten sposób duszkowe oczy.

Wideo

Materiał oryginalny: Halloween 2019. Pomysły na straszne przekąski na domową imprezę [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Wow! Ale przepisy! Są mega! Do nich akurat będą pasować butelki perły chmielowej, koniecznie schłodzonej! :D

p
precz z UE

jakie halołin? to jakieś niemieckie brednie.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3