Herbata

Redakcja
Ma wielu zwolenników, a nawet wielbicieli. Rozgrzewa, pobudza, łagodzi problemy żołądkowe. Występuje w licznych gatunkach. Istnieje wiele sposobów picia herbaty, od mocnej, gorzkiej, do słabej z cytryną i cukrem. Najczęściej pijemy czarną, ale także zieloną, a ostatnio coraz bardziej popularna staje się herbata czerwona.

Trendy jadalne

Dawniej herbatę przygotowywano w ten sposób, że do wrzątku wrzucano pojedyncze liście. Z takim sposobem picia wiąże się legenda o powstaniu tego napoju. Otóż podobno cesarz chiński Schen-Nong około 3 tys. lat p.n.e. odpoczywał pod drzewem herbacianym, gdy do czarki z gorącą wodą wpadło mu kilka liści herbaty. Zachwycił się smakiem i aromatem naparu, przekonał, że ma cudowny wręcz wpływ na przewód pokarmowy, nazwał drzewo cha i podarował je ludziom.
W herbacianym naparze znajduje się od 2 do 4 procent teiny i 12 proc. taniny, a także witaminy z grupy B, prowitamina A, witamina C, PP, K, olejki eteryczne, substancje zapachowe, karotena, chlorofil.
Herbata bogata jest także w minerały: sód, wapń, potas, fosfor, fluor oraz mikroelementy: jod, miedź, mangan i pewnie dlatego dawniej traktowano ten napój jako środek leczniczy, przede wszystkim na żołądek i oczy. Do tej pory kobiety pragnące wyglądać świeżo na przyjęciu, przygotowują okłady na powieki z wacików moczonych w esencji herbacianej.
W Rosji świeżego naparu z roztartym czosnkiem używano do uśmierzania bólu zębów i dziąseł. W kuchni azjatyckiej dodatkowo stosuje się liście herbaty jako przyprawę lub potrawę, w Tybecie robi się z niej sałatkę lub zupę. Używano jej także do konserwowania półproduktów. W niektórych krajach, np. w Mongolii czy na Syberii wypalało się herbatę w postaci cegiełek i używano jej jako środka płatniczego.
Herbata ma skórzaste liście, małe, białe lub różowe kwiaty i brązowe zdrewniałe owoce. Odmiana chińska jest wysokim drzewem osiągającym wysokość 4 metrów, zaś assamska rośnie dziko do wysokości nawet 20 metrów przede wszystkim w Indiach. Najbardziej aromatyczna jest herbata z młodych listków, które się suszy, a następnie zwija, co powoduje szybszą fermentację, dzięki dostępowi tlenu. Następnie liście suszy się, co powoduje przerwanie procesu fermentacyjnego. Wysuszone liście mają czarny kolor.
I jeszcze kilka uwag dla tych, którzy nie chcą pić tego napoju w wersji ekspresowo-torebkowej:
Herbatę należy parzyć nie dłużej niż 5 minut. Po 4 minutach uwalniają się garbniki, które zabijają delikatność smaku, ale działają pozytywnie na żołądek i jelita.
Herbatę zieloną parzymy nie dłużej niż 1 minutę, gdyż może stać się gorzka.
Przy zaparzaniu w czajniczku należy stosować jedną łyżeczkę na osobę plus dodatkowo "dla dzbanka".
Najlepiej użyć wody w pierwszym etapie zagotowania (woda ma wtedy mętny białawy wygląd jest to tak zwany "biały wrzątek").
Jeśli chcemy uzyskać napar o właściwościach pobudzających, czas parzenia nie powinien przekraczać trzech minut. Po 5 minutach uzyskujemy napar o działaniu odprężającym.
Herbaty zielonej nie zalewamy wrzątkiem, lecz przegotowaną wodą o temperaturze ok. 80 stopni, aby taką temperaturę uzyskać, trzeba po uzyskaniu wrzątku przerwać proces gotowania i odczekać ok. 4 minut.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3