Huculskie degustacje

EKT
Na najbliższą sobotę zaplanowano "Dzień węgierski", który rozpocznie się degustacją potraw przygotowanych przez Petera Tomsitsa, szefa kuchni węgierskiej restauracji "Buda i Pest". Odbędzie się też pokaz umiejętności jeździeckich węgierskiego pasterza (czikosa), Süna, który zaprezentuje również m.in. jazdę koni w zaprzęgach.

Nielepice

W stadninie koni huculskich w Nielepicach (gm. Zabierzów) cyklicznie odbywać się będą spotkania połączone z poczęstunkiem z kuchni krajów, w których tworzyła się kultura huculska.

- _Węgry są jednym ztych krajów, które wywarły znaczny wpływ nakształtowanie się kultury huculskiej, atakże nadzisiejszy wygląd konia huculskiego. Wczasie panowania austro-węgierskiego naświatło dzienne wydobyto rasy koni huculskich. Współtworzyły ja szeklery, konie węgierskie, stanowiące pierwszy, odnotowany wliteraturze hipologicznej, materiał hodowlany, użyty douszlachetnienia miejscowej rasy koni -___mówi Marian Mikołajewicz z nielepickiej stadniny, gdzie pasterskie potrawy gotowane będą na otwartym ogniu, jak niegdyś, w kociołkach, z zastosowaniem ziół.
Sobotni "Dzień węgierski" zapoczątkuje cykl imprez o podobnym charakterze, z prezentacją kuchni austriackiej, bułgarskiej, rumuńskiej, słowackiej, tureckiej i ukraińskiej.
(EKT)

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie