MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ilustrowany kucharz krakowski, czyli książka kucharska dla oszczędnych gospodyń. Jak dawniej gotowano? [CIEKAWOSTKI KULINARNE]

opr. Magda Smoleń
Ilustrowany kucharz krakowski dla oszczędnych gospodyń został wydany po raz pierwszy w 1892 roku.
Ilustrowany kucharz krakowski dla oszczędnych gospodyń został wydany po raz pierwszy w 1892 roku. Fot. Polona
Jak gotowali nasi przodkowie? Warto sięgnąć po dawne książki kucharskie. Jedną z ciekawych pozycji jest „Ilustrowany kucharz krakowski dla oszczędnych gospodyń”. To poradnik autorstwa Kazimiery Krumłowskiej (pseudonim Maria Gruszecka). Wydany został po raz pierwszy w 1892. Sama autorka poleca swoją książkę młodym gospodyniom, którym „obiad, kolacya, wydaje się tak skomplikowaną rzeczą, tak kosztowną i niedostępną, że najczęściej zniechęcona opuszcza ręce, lub oddaje się w opiekę sługi albo kucharki”.

"Ilustrowany kucharz krakowski dla oszczędnych gospodyń" zawiera przepisy proste, tanie i zdrowe, ponieważ - znów cytując za autorką - „w wieku pary i elektryczności w wieku newrozy i chorób żołądkowych, odżywianie nabiera innego znaczenia”.
W książce znajdziemy ponad 1300 przepisów staropolskiej kuchni, a wśród nich zupy, pieczenie, sosy, ciasta i torty. Dzieło zaopatrzone jest też w obszerny dodatek poświęcony prowadzeniu domu, pełen "babcinych" sposobów prania tkanin, przechowywania żywności, czyszczenia metali, a także dbania o urodę.

W książce znajdziemy ponad 1300 przepisów staropolskiej kuchni.
W książce znajdziemy ponad 1300 przepisów staropolskiej kuchni. Fot. Polona

„Zacofanie w kwestii kulinarnej”, czyli wojna autorek książek kulinarnych

Pierwsze wydanie ukazało się w 1892 roku. W styczniu 1893 roku „Ilustrowanego kucharza krakowskiego dla oszczędnych gospodyń” można było kupić w redakcji Kuriera Lwowskiego. Jak pisze autorka we wstępie - w ciągu 9 miesięcy rozeszło się 5 wydań książki. W 1904 roku w sprzedaży było już dziesiąte wydanie.

Kurier Warszawski w 1892 r. pisał o książce:

Literatura kulinarna nasza, w której dotąd pierwszorzędnym blaskiem wartości i powodzenia świeciło „365 obiadów” wzbogacona została nowym dziełem: Kucharz krakowski dla oszczędnych gospodyń. Smaczne i tanie obiady dla domów obywatelskich.

„Ilustrowanego kucharza krakowskiego” można poszukać nie tylko w antykwariatach. Książka doczekała się też wielu reprintów.
„Ilustrowanego kucharza krakowskiego” można poszukać nie tylko w antykwariatach. Książka doczekała się też wielu reprintów.

Popularność publikacji nie uszła uwadze autorce wspomnianych „365 obiadów” – Lucynie Ćwierczakiewiczowej. We wrześniu 1893 roku napisała recenzję „Ilustrowanego kucharza krakowskiego”. Zarzuciła Marii Gruszeckiej „zacofanie w kwestii kulinarnej". Chodziło o polecanie ekstraktu mięsnego Liebiega, szumowanie rosołu, używanie „szmalcu” do smażenia oraz sposobu podawania „polardy z ogórkami kwaszonemi".
„Ilustrowanego kucharza krakowskiego” można poszukać nie tylko w antykwariatach. Książka doczekała się też wielu reprintów.

Polecamy również:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski