BMI to wskaźnik masy ciała, który charakteryzuje relację pomiędzy masą ciała a wzrostem. Obliczając BMI można określić stopień otyłości. Jej przyczyny mogą być pierwotne czyli wynikające z większego dostarczania energii w stosunku do zapotrzebowania, bądź wtórne wynikające np. z zaburzeń hormonalnych czy defektów genetycznych /rzadziej występujące.
Odchudzanie polega na spożyciu energii poniżej zapotrzebowania organizmu. Aby to osiągnąć musimy nauczyć się prawidłowo komponować posiłek o odpowiednim składzie , który również zapewni normalne bez uszczerbku funkcjonowanie organizmu.
Łączymy węglowodan złożony z produktem białkowym i warzywami oraz ograniczamy ilość tłuszczu, ponieważ to gwarantuje nam utrzymanie prawidłowego poziomu cukru, a tym samym zmniejsza łaknienie na słodycze. Taki skład zapobiega utracie własnego białka i zapewnia prawidłowy dowóz witamin.
Podstawą chudnięcia jest oczywiście indywidualnie dopasowana dieta w oparciu o podstawową przemianę materii, ale również uwzględnienie chorób towarzyszących, dlatego ważna jest konsultacja z lekarzem, który oceni bezpieczeństwo jej stosowania.
Ogromne znaczenie ma regularne zjadanie posiłków o prawidłowym składzie, co w połączeniu z aktywnością fizyczną daje najlepsze efekty chudnięcia i zapobiega ponownemu przytyciu czyli tzw. efektowi „yo-yo”.
Lek. med. Joanna Osmenda Specjalista Chorób Wewnętrznych
miejscowości: Kraków, Jasło, Miechów;
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?