Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jabłka w cieście i puszyste placuszki pankakes czyli 2 dania, które uwielbiałeś jako dziecko i kochasz jako dorosły [PRZEPISY]

mad
Przypomnij sobie dania, które przywołają wspomnienia beztroskich lat. Na zdjęciu jabłka w cieście.
Przypomnij sobie dania, które przywołają wspomnienia beztroskich lat. Na zdjęciu jabłka w cieście.
Jabłka w cieście i puszyste placuszki pankakes to dla niektórych prawdziwe smaki dzieciństwa. Z dzieciństwa zapamiętujesz nie tylko konkretne wspomnienia, ale też smaki i zapachy. Kiedy poczujesz je w późniejszych latach – wywołują pozytywne skojarzenia. Jeśli potrzebujesz poprawić sobie nastrój lub zatęsknisz za smakołykami, które przygotowywała Ci babcia, koniecznie skorzystaj z naszych przepisów.

Przypomnij sobie dania, które przywołają wspomnienia beztroskich lat.

Pancakes, czyli puszyste placuszki z serka homogenizowanego [PRZEPIS]

Pancakes, czyli puszyste placuszki  z serka homogenizowanego.
Pancakes, czyli puszyste placuszki z serka homogenizowanego.

Delikatnym i puszystym placuszkom z waniliowego serka homogenizowanego nie oprze się nawet dorosły. To idealna propozycja na słodkie, ale zdrowe śniadanie lub podwieczorek - świetnie komponujące się z sezonowymi owocami.

Składniki:

  • 150 g waniliowego serka homogenizowanego Rolmlecz
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
Do miski przesiej mąkę z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksuj z cukrem. Dodaj serek homogenizowany, wymieszaj. Dalej miksując, stopniowo dodawaj mąkę z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Na nieprzywierającej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj masę i formuj placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.

Jabłka w cieście naleśnikowym [PRZEPIS]

Jabłka w cieście naleśnikowym.
Jabłka w cieście naleśnikowym.

To pomysł na deser, którego przygotowanie nie wymaga wykorzystania wielu składników. Zwykle masz je w swojej kuchni. Więc jeśli najdzie Cię ochota na wspomnienie deseru z dzieciństwa, to sięgnij po jabłka! Nic nie pachnie tak wspaniale, jak te owoce pieczone w cieście. Serwuj je z gałką lodów waniliowych.

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 ml mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 4 duże jabłka
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia
  • cukier puder z cynamonem do oprószenia

Przygotowanie:
W misce miksuj mąkę pszenną, mleko, jajka, cukier i proszek do pieczenia. Odstaw na bok. Jabłka obierz i pokrój na plastry. Przy pomocy nożyka lub wykrawacza wytnij gniazda nasienne. Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane. Plastry jabłka namocz w cieście naleśnikowym, a następnie kładź na patelnię na rozgrzany olej. Smaż z obu stron na złoty kolor, a potem odsącz na ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Przełóż na talerz i podaj posypane cukrem pudrem i cynamonem.

Szukasz innych przepisów na smaki dzieciństwa? Zobacz koniecznie:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Jabłka w cieście i puszyste placuszki pankakes czyli 2 dania, które uwielbiałeś jako dziecko i kochasz jako dorosły [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski