Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jabłka w kruchym cieście

Redakcja
25 dag mąki pszennej, 15 dag masła, szczypta soli, 2 żółtka, jedno białko, 5 dag cukru, 1 dag cukru waniliowego, łyżeczka soku z cytryny, 10 dag orzechów, 4 jabłka, mielony cynamon, 3 dag migdałów, tłuszcz do wysmarowania blachy.

Słodki kącik

Składniki:

1. Orzechy zemleć dość grubo.
2. Migdały posiekać.
3. Mąkę połączyć z masłem i dodać żółtka, cukier puder, cukier waniliowy oraz sok z cytryny.
4. Wyrobić gładkie ciasta, pod koniec wyrabiania dodając połowę orzechów.
5. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i podzielić na 4 części.
6. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i posypać cynamonem.
7. Każde jabłko oblepić ciastem oraz posiekanymi migdałami i resztą orzechów.
8. Tak przygotowane jabłka ułożyć na natłuszczonej blaszce i piec na złoty kolor (dosyć długo).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski