Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jabłko z Raciechowic w roli głównej

(KAR)
Myślenice. Przekąski i dania główne - takie potrawy już jutro przygotują uczestnicy I Ogólnopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych "Małopolskie Produkty Regionalne i Tradycyjne - Smak Gościnności 2015".

Wystartuje dziesięć szkół, głównie z województwa małopolskiego, ale swój akces zgłosiła też m.in. Regionalna Szkoła Turystyczna z Polanicy-Zdroju. Organizatorem i gospodarzem konkursu jest Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych-Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach.

- Małopolska słynie z dużej liczby produktów regionalnych, które wpisane są na specjalną listę. Idea konkursu jest taka, aby każdego roku wybrać jeden. W tym roku, jako pierwsze wybraliśmy jabłko z Raciechowic. Na jego bazie młodzież przygotuje przystawki i danie główne - mówi Jerzy Niedenthal, dyrektor ZSP-MSG.

Dania oceniać będą dwa zespoły jurorów, jeden ekspercki - złożony z kucharzy i drugi "degustacyjny", w skład którego wejdą zaproszeni goście, m.in. przedstawiciele Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz Agencji Rynku Rolnego.

Konkurs rozpocznie się o godz. 9, a godzinę później uczniowie przystąpią do przygotowywania potraw. Będą mieli na to czas do godz. 14. Potem do pracy przystąpi jury, a ok. godz. 15 poznamy zwycięzców. Na zakończenie przewidziana jest degustacja, a wcześniej, kiedy uczniowie będą zajęci w kuchni, odbędzie się pokaz barmański.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski