Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Gulyas - Węgry...
fot. fot.wikipedia

Jak grillują Europejczycy? Poznaj potrawy z grilla z różnych krajów Europy [PRZEPISY]

Gulyas - Węgry

Tradycyjne danie przyrządzane nad ogniskiem w specjalnym kociołku zwanym bograczem. Gulyas to węgierskie leczo z mięsem wołowym, papryką cebulą i czerwonym winem i przyprawami.

Składniki:
2 kg łopatki wołowej
15 dag wędzonej słoniny
po 1 łyżce stołowej papryki słodkiej, słodkiej wędzonej i ostrej grubo mielonej
3 liście laurowe
4-5 kulek ziela angielskiego
2 duże cebule
po 1 papryce żółtej i zielonej
2 papryki chilli
łyżka stołowa kminku mielonego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki
sól morska
szczypta pieprzu

Wykonanie
Słoninę kroimy w kostkę, topimy i smażymy pokrojone mięso aż się mocno zarumieni. Wyjmujemy mięso, przesmażamy słodką i ostrą suszoną paprykę, dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso, przyprawy, podlewamy winem i dusimy pod przykryciem.
Po godzinie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy na małym ogniu następne 2-3 godziny.
Na koniec zaciągamy mąką, dodajemy pastę paprykową, doprawiamy pieprzem i solą
Smacznego!

Zobacz również

Gol piłkarki UKS SMS w meczu z reprezentacją Hiszpanii. Remis z Pogonią

Gol piłkarki UKS SMS w meczu z reprezentacją Hiszpanii. Remis z Pogonią

Utrudnienia na podkarpackim odcinku S19

Utrudnienia na podkarpackim odcinku S19

Polecamy

Niesłychany wyczyn Messiego. Pobił dwa rekordy naraz [WIDEO]

Niesłychany wyczyn Messiego. Pobił dwa rekordy naraz [WIDEO]

„Polska Księżniczka” w brazylijskim ogniu. Jednoznaczny werdykt w walce Kowalkiewicz

„Polska Księżniczka” w brazylijskim ogniu. Jednoznaczny werdykt w walce Kowalkiewicz

Max Verstappen najlepszy w kwalifikacjach w Miami. W niedzielę wyścig Formuły 1 w USA

Max Verstappen najlepszy w kwalifikacjach w Miami. W niedzielę wyścig Formuły 1 w USA