4 z 7
Poprzednie
Następne
Jak grillują Europejczycy? Poznaj potrawy z grilla z różnych krajów Europy [PRZEPISY]
Speklap - Holandia
Ten grubo pokrojony plaster boczku to tradycyjna potrawa grillowa Holendrów. Przed wrzuceniem na ruszt mięso marynuje się przez minimum kilka godzin w specjalnej marynacie na bazie sosu sojowego i przypraw.
Składniki:
300 g boczku pokrojonego w plastry
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki pikantnej papryki
2 łyżki sosu sojowego
sok z połówki cytryny
szczypta soli i pieprzu
Wykonanie
W misce łączymy wszystkie składniki marynaty i dokładnie mieszamy, dodajemy plastry boczku i dokładnie mieszamy. Mięso umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny. Po tym czasie pieczemy na grillu z obu stron.