Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Polewka migdałowa...

Jak jadano w XVII wieku w Polsce? Mamy dawne receptury! [PRZEPISY]

Polewka migdałowa

Historyczna receptura wg. interpretacji Macieja Nowickiego, szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Źródło oryginalnej receptury: Stanisław Czerniecki, Compendium Ferculorum, 1682 r.

Składniki
2 l wywaru warzywnego lub esencjonalnego rosołu drobiowego
200 g ryżu
100 g rodzynek
50 g cukru
50 ml octu winnego
Garść migdałów płatków
Sól
Liście mięty

Wykonanie
Ryż gotujemy w wywarze razem z rodzynkami i cukrem po czym blendujemy bardzo dokładnie i przecieramy przez sito o drobnych okach. Doprawiamy solą i dodajemy ocet. Podajemy z płatkami „podpalonych migdałów” i posiekanymi liśćmi mięty.

Zobacz również

Zakopane. Groźny wypadek na DK47. Droga zablokowana

Zakopane. Groźny wypadek na DK47. Droga zablokowana

Zakopane. Groźny wypadek na DK47. Droga zablokowana

Zakopane. Groźny wypadek na DK47. Droga zablokowana

Polecamy

Cool KIds Of Death wystąpią 3 grudnia w Hype Parku [WIDEO]

Cool KIds Of Death wystąpią 3 grudnia w Hype Parku [WIDEO]

Wycofana czekolada! Może być groźna dla alergików

Wycofana czekolada! Może być groźna dla alergików

Zwłoki mężczyzny w Wiśle koło Skawiny. Rodzina rozpoznała swojego bliskiego

Zwłoki mężczyzny w Wiśle koło Skawiny. Rodzina rozpoznała swojego bliskiego