Jak powinny wyglądać posiłki sportowca?

Redakcja
NARCIARSTWO. Instytut Narciarstwa w podkrakowskich Mogilanach rozpoczął w niedzielę serię bezpłatnych wykładów, przeznaczonych także dla amatorów.

- Uznaliśmy, że potrzebne jest jedno miejsce, które skoordynowałoby różne działania. To ma być forum wymiany wiedzy. Chcemy regularnie rozmawiać o narciarstwie, w planach jest zapraszanie sportowców, trenerów i ekspertów. Możliwe jest zorganizowanie warsztatów praktycznych, na przykład z serwisowania nart - powiedziała Katarzyna Małysa z IN Mogilany.

Na pierwszy ogień poszła prezentacja Tomasza Kurdziela z magazynu NTN, ukazująca kluczowe momenty w rozwoju technik narciarskich. Okazuje się, że mimo ewolucji sprzętu pomysły z lat 30. ubiegłego stulecia wykorzystywane są w szkoleniu także i dzisiaj.

Z kolei Małgorzata Morawska przedstawiła aspekty żywieniowego wspomagania w treningu narciarskim. Zgromadzeni mogli się m.in. dowiedzieć o szczegółach prawidłowej diety sportowca, co i w jakich ilościach jeść przed i po ćwiczeniach, a także czego unikać. Niewłaściwe żywienie powoduje bowiem m.in. wolniejszą regenerację mięśni, a prawidłowy dobór produktów pomaga ją przyspieszyć. Cały proces trwać może nawet do 72 godzin. A jak łatwo się domyśleć, kolejny wysiłek - czy to treningowy, czy startowy - przy nie w pełni odbudowanym organizmie, nie przyniesie pożądanych efektów.

Prowadząca wykład obaliła m.in. kilka mitów żywieniowych, funkcjonujących w powszechnej świadomości. Okazało się, że od ziemniaków wcale nie należy trzymać się z daleka, oczywiście z zachowaniem pewnych zasad (np. nie mieszać ich z masłem czy śmietaną). W diecie sportowca niewskazane są "beztłuszczowe" produkty, a jak najbardziej "niskotłuszczowe", bo np. część witamin przyswoić można tylko wtedy, gdy rozpuszczą się w tłuszczu. Stawianie głównie na produkty białkowe też nie jest dobrym pomysłem.

Kolejne spotkanie odbędzie się 19 stycznia. Więcej informacji na inmogilany.pl.

Artur Bogacki

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie