W Antolce dzieci uczą się co powinno znaleźć się w codziennej diecie Fot. archiwum
Przez dziewięć wybranych tygodni dzieci otrzymują każdorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i warzywnego. Dzięki temu mają nauczyć się, że zwiększenie udziału owoców i warzyw w codziennej diecie służy zdrowemu odżywianiu. Aby zachęta była większa, w szkole podejmowane są działania edukacyjne. Jedno z nich odbyło się pod hasłem "Jemy owoce i warzywa przez cztery pory roku".
Uczniowie poznali różne sposoby przechowywania oraz przetwarzania warzyw i owoców. Natomiast kilka dni później odbyli wycieczkę do zakładu "Agro- Wit" państwa Malinowskich w Jelczy, w którym mieli możliwość zobaczenia, jak przebiega proces kwaszenia kapusty oraz jej paczkowania. Uczniowie dowiedzieli się, iż kapusta kwaszona jest w naturalnym soku, bez konserwantów. (MAU)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?