Jak zrobić tradycyjne włoskie risotto? Jeden składnik was zaskoczy. Przepis od słynnego mistrza kuchni z Mediolanu

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Risotto alla milanese powstaje z połączenia ryżu z masłem, szpikiem i szafranem.
Risotto alla milanese powstaje z połączenia ryżu z masłem, szpikiem i szafranem. materiały prasowe Wydawnictwo Znak
Udostępnij:
Kuchnia włoska kojarzy się wielu osobom z pizzą, sałatką caprese i pesto z bazylii. Warto wiedzieć, że jednym z najciekawszych dań rodem ze słonecznej Italii jest risotto. W książce „Italia na talerzu” Francois-Regis Gaudry wraz z przyjaciółmi kompleksowo opisał historię i zwyczaje związane z kuchnią włoską. Sprawdź oryginalny przepis na risotto alla milanese od szefa kuchni Cesarego Battistiego z Mediolanu. Jak je zrobić?

W skrócie

O czym jest książka „Italia na talerzu”?

Książka „Italia na talerzu” to kompendium wiedzy o kuchni włoskiej. Publikację okraszono infografikami, rysunkami, instruktażowymi zdjęciami krok po kroku i przepisami na prawdziwe włoskie dania. Uwzględniono podział kuchni włoskiej według produktów i dań regionalnych. W wielu miejscach można znaleźć opowieści napisane z dużym poczuciem humoru. Dzięki tej książce poznamy też najważniejszych kucharzy i osoby związane z włoską kuchnią.

Risotto - sprawdzone przepisy

Jest wiele odmian tego pysznego i sycącego dania. Polecamy na przykład:

Jak zrobić włoskie risotto?

Najważniejszym składnikiem do uzyskania perfekcyjnego risotto jest użycie odpowiedniego rodzaju ryżu. W przepisie na risotto alla milanese wykorzystuje się ryż carnaroli. Ten rodzaj ryżu charakteryzuje się długimi ziarnami, które są odporne na długie gotowanie i dają luźną konsystencję dania. Ryzyko rozgotowania dania jest minimalne. Można go też stosować do dań z owocami morza.

Do przygotowania risotto potrzeba trzech akcesoriów, które większość osób ma w swojej kuchni. Wystarczy zaopatrzyć się w:

  • garnek o grubym dnie lub rondel z wysokim brzegiem,
  • drewnianą łyżkę do mieszania risotto,
  • chochlę do nalewania bulionu.

Jak zrobić risotto po mediolańsku w domu?

Przepis na risotto milanese all’antica pochodzi od szefa kuchni Cesarego Battistiego, który wraz ze swą żoną Federicą prowadzi słynną restaurację Ratanà (Mediolan). Zgodnie z tradycją używają plastrów szpiku, mimo że obecnie bardzo często się z nich rezygnuje. Za to nie dodają ani cebuli, ani białego wina podczas gotowania ryżu.

Przepis na risotto po mediolańsku
Risotto alla milanese

Dla 4 osób

  • 250 g ryżu carnaroli (Riserva San Massimo),
  • 800 g bulionu wołowego,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
  • 60 g masła alpejskiego,
  • 90 g sera lodigiano tipico lub grana padano,
  • 8 plastrów szpiku (można je kupić z kośćmi wołowymi),
  • 20 pręcików szafranu,
  • 1 saszetka szafranu w proszku.

Przygotowanie:

  1. Podsmaż połowę cebuli w rondlu na oliwie z oliwek. Wyjmij ją, dodaj ryż oraz 4 plastry szpiku i smaż do czasu, kiedy ryż stanie się przezroczysty.
  2. Stopniowo dolewaj bulion, aż do całkowitego wchłonięcia, a następnie dodaj szafran w proszku. Trzymaj na ogniu przez 14 minut.
  3. Zgaś płomień, dodaj masło i ser i energicznie wymieszaj. Udekoruj pozostałymi plastrami szpiku i pręcikami szafranu. W lżejszej wersji podawaj bez szpiku.

Wersja tradycyjna:
Wymaga użycia bulionu drobiowo-wołowego, z cebulą, selerem i marchewką. Podsmażanie ryżu na maśle przed namoczeniem wydaje się wymysłem mieszkańców Brianzy, historycznego regionu w Lombardii, którzy przybyli do pracy u bogatych rodzin mediolańskich. Początkowo stosowane czerwone wino zastąpiono białym, by uniknąć zabarwienia ryżu na różowo.

Mamy nadzieję, że ten przepis zachęci was do zapoznania się z oryginalnymi daniami kuchni włoskiej.

Przepis udostępniono dzięki uprzejmości Wydawnictwa Znak.

Patelnie w najlepszych cenach

miejsce #1

Ballarini

Ballarini Patelnia Alba 28 Cm (Albg0L028U)

399,00 zł329,00 zł-18%
miejsce #2

Tefal

Tefal Simple Cook 25 cm B5561053

69,00 zł58,00 zł-16%
miejsce #3

Tefal

TEFAL Ingenio Emotion 26 L9483674

129,99 zł129,00 zł
miejsce #4

Ballarini

Ballarini Ferrara 32 cm

Ballarini Ferrara 32 cm

190,00 zł189,99 zł
miejsce #5

Ballarini

Ballarini Ferrara 28 cm

Ballarini Ferrara 28 cm

190,00 zł189,99 zł
miejsce #10

Ballarini

Ballarini Ferrara 28 cm

Ballarini Ferrara 28 cm

172,00 zł171,99 zł
miejsce #15

Ballarini

Ballarini Ferrara 28 cm

Ballarini Ferrara 28 cm

160,00 zł159,99 zł
miejsce #16

Ballarini

Ballarini Ferrara 24 cm

Ballarini Ferrara 24 cm

160,00 zł159,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - sezonowe spożycie owoców i warzyw

Materiał oryginalny: Jak zrobić tradycyjne włoskie risotto? Jeden składnik was zaskoczy. Przepis od słynnego mistrza kuchni z Mediolanu - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie