Czym zastąpić plastikowe sztućce, talerzyki czy tacki. Już dawno temu opracowano technologię produkcji codziennych gadżetów kuchennych z mieszaniny skrobi ziemniaczanej i kukurydzy. Wyroby nie tylko ulegały naturalnej degradacji po kilku tygodniach, ale także doskonale sprawdzały się w działaniu.
Z odpowiednio przygotowanej mieszaniny wody z otrębami zbożowymi można wyprodukować jednorazowego użytku noże, łyżeczki czy widelczyki oraz pasujące do nich wyglądem zastawy stołowe różnych rozmiarów. Można je utylizować w ogrodowym kompostowniku.
Kilkanaście lat temu dostałem słomki do napojów wykonane z liści. Były tak estetyczne i niecodzienne, iż nigdy ich nie użyłem. W końcu rozsypały się w pył, potwierdzając stuprocentową zdolność do biodegradacji.
Wszystko już było i popadło w zapomnienie pomimo oczywistych zalet z powodu ceny. Tania ropa naftowa oznaczała tani plastik, a śmieciami nikt się nie przejmował. Teraz mądrzy po szkodzie pokornie wracamy do źródeł.
- Niesamowite zdjęcia Krakowa wykonane przed II wojną światową!
- Ohydztwa, które kazali nam jeść w dzieciństwie. Pamiętacie?
- Szkieletor zmieni się nie do poznania [ZDJĘCIA]
- Imponująca budowa zakopianki, wkrótce nią pojedziemy!
- W te miejsca polecisz z Krakowa za mniej niż 100 zł
- Kolejki do lekarzy. Tyle poczekasz na wizytę, badanie i operacje w Małopolsce
Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?