Jaki to chleb?

Redakcja
DENERWUJĄCE DROBIAZGI

   Dość często odbieramy telefony od Czytelników, którzy narzekają bądź to na niewłaściwą jakość pieczywa, bądź skarżą się, że sprzedające chleb ekspedientki często nie wiedzą dokładnie - co sprzedają.
   - W sklepie firmowym, należącym do sieci jednej z dużych piekarni, zapytałam - który chleb jest upieczony z mąki razowej. Niestety, obecnie jest teraz tyle gatunków pieczywa z różnymi polepszaczami, barwnikami itp., że trudno się zorientować po wyglądzie zewnętrznym bochenka - co to jest naprawdę
- opowiada Marta C. - Sprzedawczyni odpowiedziała mi, że chleba razowego nie ma, został już tylko pszenno-razowy. Ludzie, czy ta ekspedientka nie wie, że to, czy chleb jest razowy, zależy od rodzaju użytej mąki, a nie od rodzaju zboża i że mąka razowa może być zrobiona zarówno np. z żyta, jak i pszenicy? Może więc być chleb pszenny razowy, może być żytni razowy, ale co to niby ma być chleb pszenno-razowy, to już zupełnie nie mam pojęcia. Bo jak - w połowie wykonany jest z mąki pszennej, a w połowie
z razowej - ale niby z jakiego zboża? - zastanawia się nasza rozmówczyni.
(I)
   

Najnowsze oferty na Black Friday

Materiały promocyjne partnera

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.