O fasoli „Piękny Jaś” Janina Molek z Tropia wie wszystko. I wszystko potrafi z niej zrobić. Jest nawet nazywana „fasolową królową”.
Pod koniec XX w. plantatorzy z doliny Dunajca robili kokosowe interesy na sprzedaży „Pięknego Jasia”. Krach nastąpił, gdy kontrahenci z Włoch i Izraela przestali o niego zabiegać. Z 8 zł za kg cena spadła do 1 zł.
I wtedy ofensywę podjęła Janina Molek. – Pewnego razu poczęstowałam gości pasztetem, kiełbasą, chlebem, pierogami z serem na ostro i słodko, ciasteczkami... Byli zachwyceni smakiem. Oniemieli, gdy wyjawiłam, że wszystko to jest zrobione z fasoli „Piękny Jaś” – opowiada pani Janina.
Z fasolowymi pysznościami Janina Molek ruszyła na podbój świata. Receptur ma wiele. Nowość to wódka „fasolówka”.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?