Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Janinę Molek uwiódł „Piękny Jaś”

Stanisław Śmierciak
Janina Molek jest pewna, że wódka z fasoli, wyrabiana według starodawnej receptury, uzyska miano produktu tradycyjnego
Janina Molek jest pewna, że wódka z fasoli, wyrabiana według starodawnej receptury, uzyska miano produktu tradycyjnego Fot. Stanisław Śmierciak
Tropie. Królowa fasoli z Tropia potrafi wyrobami z jaśka „oszukać” wędliniarzy i cukierników, a od niedawna nawet... gorzelników.

O fasoli „Piękny Jaś” Janina Molek z Tropia wie wszystko. I wszystko potrafi z niej zrobić. Jest nawet nazywana „fasolową królową”.

Pod koniec XX w. plantatorzy z doliny Dunajca robili kokosowe interesy na sprzedaży „Pięknego Jasia”. Krach nastąpił, gdy kontrahenci z Włoch i Izraela przestali o niego zabiegać. Z 8 zł za kg cena spadła do 1 zł.

I wtedy ofensywę podjęła Janina Molek. – Pewnego razu poczęstowałam gości pasztetem, kiełbasą, chlebem, pierogami z serem na ostro i słodko, ciasteczkami... Byli zachwyceni smakiem. Oniemieli, gdy wyjawiłam, że wszystko to jest zrobione z fasoli „Piękny Jaś” – opowiada pani Janina.

Z fasolowymi pysznościami Janina Molek ruszyła na podbój świata. Receptur ma wiele. Nowość to wódka „fasolówka”.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski