Jarmuż do obiadu. Jak przygotować jarmuż? Prosty przepis na jarmuż

mad
Jak prosto przygotować jarmuż? Zobaczcie przepis!
Jak prosto przygotować jarmuż? Zobaczcie przepis! pixabay.com
Charakterystyczny smak jarmużu sprawia, że bardzo często dodawany jest do wszelkiego rodzaju zup, zapiekanek i sałatek, stanowiąc ciekawą alternatywę dla kapusty.

Jarmuż do obiadu - prosty przepis. Intensywnie zielone lub purpurowe liście jarmużu obfitują przede wszystkim w przeciwutleniacze, a także witaminy C i K oraz wapń i żelazo. Aby nie utracił on swych prozdrowotnych właściwości najlepiej jeść go na surowo lub gotując na parze przez zaledwie kilka minut. Charakterystyczny smak jarmużu sprawia, że bardzo często dodawany jest także do wszelkiego rodzaju zup, zapiekanek i sałatek, stanowiąc ciekawą alternatywę dla kapusty. Z jego pomocą bez trudu przygotujemy pożywne śniadanie, apetyczny obiad, a nawet oryginalną przekąskę.  Dziś przepisem na pyszny, prosty jarmuż podzieliła się nasza Czytelniczka Marta Góra.

Jarmuż do obiadu.
Jarmuż do obiadu. Fot. Marta Góra

Prosty jarmuż do obiadu [PRZEPIS]

Składniki

  • jarmuż- dowolna ilość 
  • cebulka 
  • czosnek 
  • tłuszcz do smażenia 
  • sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie
Jarmuż opłukać, odciąć twarde nerwy. Wrzucić na osolony wrzątek i ugotować aż zmięknie. Odcedzić i odcisnąć z wody. Pokroić drobno. Cebulkę wraz z czosnkiem pokroić drobno i podsmażyć na „złoto”. Dodać jarmuż i wszystko wymieszać. Poddusić chwilkę. Podawać jako jarzynę do mięs, jajek sadzonych.  

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Erytrol jest szkodliwy?

Materiał oryginalny: Jarmuż do obiadu. Jak przygotować jarmuż? Prosty przepis na jarmuż - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie