Prócz walorów smakowych, posiłek podnosi poziom adrenaliny.
Jeśli kucharz źle sprawił rybę, konsument padnie trupem.
Podobne uczucie nawiedziło mnie po otrzymaniu zaproszenia na kanie panierowane a la kotlet schabowy.
Kania jest smacznym grzybem z owocnikami zaopatrzonymi w blaszki. Prócz tego swą posturą przypomina muchomora. Od śmiertelnie trujących sromotników różni się ruchomym kołnierzykiem na trzonie oraz aksamitnymi latkami na powierzchni kapelusza. Z powodu owych detali, kania bywa nazywana sową.
Są też inne cechy, niemniej pomyłki są możliwe. Wrócę do obiadu.
Gospodarz był w jednej osobie leśnikiem i wytrawnym znawcą grzybów. Odrzucenie zaproszenia mogło być uznane za kwestionowanie fachowej wiedzy grzyboznawcy, tudzież kulinarnych umiejętności. Danie pachniało smakowicie!
Jednak z każdym przełykaniem kęsem, gdzieś po zakamarkach głowy krążyła mi natrętna myśl, czy aby młode owocniki gospodarz prawidłowo zidentyfikował.
Koniec końcem poprosiłem o dokładkę. Pomylił się czy nie, panierowane kanie były arcypyszne.
- Niesamowite zdjęcia Krakowa wykonane przed II wojną światową!
- Ohydztwa, które kazali nam jeść w dzieciństwie. Pamiętacie?
- Szkieletor zmieni się nie do poznania [ZDJĘCIA]
- Imponująca budowa zakopianki, wkrótce nią pojedziemy!
- W te miejsca polecisz z Krakowa za mniej niż 100 zł
- Kolejki do lekarzy. Tyle poczekasz na wizytę, badanie i operacje w Małopolsce
Kto musi dopłacić do podatków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?