Jesień na talerzu

Ania Starmach
Tomasz Bolt
Bakłażan, cukinia, kabaczek i dynia to warzywa, które zapowiadają zbliżającą się jesień. Ale jesień bardzo kolorową i smaczną! O czym przekonają się wszyscy, którzy wypróbują moje dzisiejsze przepisy!

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Bakłażan z parmezanem

Składniki: 4 bakłażany, 250 g mozarelli, 80 g parmezanu, oliwa z oliwek
Sos pomidorowy: 700 ml passaty pomidorowej, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, liść laurowy, kilka gałązek oregano i tymianku, świeża bazylia, sól, pieprz
Przygotowanie: Bakłażany pokrój w plastry, posyp solą i odstaw na 30 minut, po tym czasie opłucz i odsącz na ręczniku papierowym. Plastry ułóż na blasze do pieczenia, skrop obficie oliwą i włóż na kilka minut do piekarnika z włączoną funkcją grill. Kawałki bakłażana powinny ładnie się zarumienić. Czosnek i cebulę posiekaj, przysmaż na oliwie, dodaj passatę i zioła, gotuj na małym ogniu. Mozarellę pokrój na plastry, parmezan zetrzyj na tarce o grubych oczkach
W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie bakłażany, mozarellę, sos, parmezan. Piecz około 30 minut w temperaturze 190 stopni.

Cukinia z kaszą i orzechami

Składniki:4 cukinie, 200 g kaszy gryczanej, garść orzechów włoskich, garść orzechów pekan, garść orzeszków piniowych, garść suszonej żurawiny, pestki granatu, koperek natka, 1 czerwona cebula, pietruszka natka, 100 g ricotty
Przygotwanie: Cukinie przekrój i wydrąż za pomocą małej łyżeczki. Kaszę ugotuj na sypko, wymieszaj z podprażonymi i posiekanymi orzechami, cebulą, pietruszką, granatem. Wypełnij cukinie kaszą, dodaj pokruszoną ricottę. Zapiekaj około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Spaghetti w sosie dyniowym

Składniki: 200 g spaghetti, 500 g dyni hokakido, 4 pomidory lima, 2 ząbki czosnku, 70 g wędzonego boczku, 50 g parmezanu, swieża bazylia
Przygotowanie: Dynię i pomidory pokrój w grubą kostkę, przełóż do naczynia żaroodpornego, polej oliwą, dodaj czosnek, tymianek i włóż na 40 minut do piekarnika o temperaturze 190 stopni. Po tym czasie całość przełóż do wysokiego naczynia i zmiksuj na gładką masę. Makaron ugotuj al dente, boczek pokrój w kostkę i przysmaż na patelni. Makaron podawaj z sosem dyniowym, boczkiem, parmezanem i bazylią.

Smaki Krakowa

Wideo

Materiał oryginalny: Jesień na talerzu - Plus Dziennik Polski

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3