Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jesień na talerzu

Ania Starmach
Tomasz Bolt
Bakłażan, cukinia, kabaczek i dynia to warzywa, które zapowiadają zbliżającą się jesień. Ale jesień bardzo kolorową i smaczną! O czym przekonają się wszyscy, którzy wypróbują moje dzisiejsze przepisy!

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Bakłażan z parmezanem

Składniki: 4 bakłażany, 250 g mozarelli, 80 g parmezanu, oliwa z oliwek
Sos pomidorowy: 700 ml passaty pomidorowej, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, liść laurowy, kilka gałązek oregano i tymianku, świeża bazylia, sól, pieprz
Przygotowanie: Bakłażany pokrój w plastry, posyp solą i odstaw na 30 minut, po tym czasie opłucz i odsącz na ręczniku papierowym. Plastry ułóż na blasze do pieczenia, skrop obficie oliwą i włóż na kilka minut do piekarnika z włączoną funkcją grill. Kawałki bakłażana powinny ładnie się zarumienić. Czosnek i cebulę posiekaj, przysmaż na oliwie, dodaj passatę i zioła, gotuj na małym ogniu. Mozarellę pokrój na plastry, parmezan zetrzyj na tarce o grubych oczkach
W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie bakłażany, mozarellę, sos, parmezan. Piecz około 30 minut w temperaturze 190 stopni.

Cukinia z kaszą i orzechami

Składniki:4 cukinie, 200 g kaszy gryczanej, garść orzechów włoskich, garść orzechów pekan, garść orzeszków piniowych, garść suszonej żurawiny, pestki granatu, koperek natka, 1 czerwona cebula, pietruszka natka, 100 g ricotty
Przygotwanie: Cukinie przekrój i wydrąż za pomocą małej łyżeczki. Kaszę ugotuj na sypko, wymieszaj z podprażonymi i posiekanymi orzechami, cebulą, pietruszką, granatem. Wypełnij cukinie kaszą, dodaj pokruszoną ricottę. Zapiekaj około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Spaghetti w sosie dyniowym

Składniki: 200 g spaghetti, 500 g dyni hokakido, 4 pomidory lima, 2 ząbki czosnku, 70 g wędzonego boczku, 50 g parmezanu, swieża bazylia
Przygotowanie: Dynię i pomidory pokrój w grubą kostkę, przełóż do naczynia żaroodpornego, polej oliwą, dodaj czosnek, tymianek i włóż na 40 minut do piekarnika o temperaturze 190 stopni. Po tym czasie całość przełóż do wysokiego naczynia i zmiksuj na gładką masę. Makaron ugotuj al dente, boczek pokrój w kostkę i przysmaż na patelni. Makaron podawaj z sosem dyniowym, boczkiem, parmezanem i bazylią.

Smaki Krakowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jesień na talerzu - Plus Dziennik Polski

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski