Joanna i Piotr Morawiec zapraszają do świata wina i cydru jakościowego

Materiał promocyjny WINNICA MARCYPORĘBA
W malowniczym otoczeniu Kalwarii Zebrzydowskiej rozkwita miejsce pełne pasji do winiarstwa, pragnienia harmonii z naturą i troski o lokalną tradycję. To właśnie tutaj, w sercu tego wyjątkowego terenu, znajduje się winnica, której duszą są Joanna i Piotr Morawiec.

Historia tej winnicy to fascynująca podróż przez świat wina i cydru, której korzenie sięgają 2016 roku. Piotr Morawiec i jego małżonka Joanna, zawodowi budowlańcy z wykształcenia, zdecydowali się na zmianę kursu życiowego. Choć praca w branży budowlanej była opłacalna finansowo, nie przynosiła im pełni satysfakcji. W poszukiwaniu alternatywy odkryli w sobie pasję do winiarstwa.

Decyzja o założeniu gospodarstwa winiarskiego była dla nich znacznie więcej niż tylko przedsięwzięciem finansowym. Miało to być źródło radości i spełnienia. Początki były trudne, ale z pasją, zaangażowaniem i wsparciem innych entuzjastów, zaczęła kształtować się ta wyjątkowa przestrzeń.

Znaleźliśmy niedaleko Krakowa miejsce, które spełniało wszystkie parametry do uprawy winorośli. Nasza działalność zaczęła się od zakupu, a potem przebudowy gospodarstwa na nasze potrzeby. To był początek naszej przygody, aż do momentu, kiedy poznaliśmy ludzi, którzy dołączyli do nas, oferując swoją pasję i wsparcie - mówi Piotr Morawiec

Gospodarstwo usytuowane w Marcyporębie to coś więcej niż miejsce, w którym wytwarzane jest wino; to także centrum warsztatów enologicznych i degustacyjnych. Warsztaty obejmują szeroki zakres tematyczny, od przetwórstwa owoców winorośli, przez określanie składu różnych gatunków wina, procesy produkcji, aż po sposoby przechowywania wina. Winnica stawia na lekkość, aromatyczność i jakość swoich produktów, zwracając uwagę na specyficzne właściwości szczepów hybrydowych, które są przystosowane do warunków atmosferycznych panujących w Polsce. Piotr Morawiec podkreśla, że wino nie musi być konsumowane jedynie od święta; można delektować się nim na co dzień, jako uzupełnienie do posiłku czy element relaksu.

Naszym celem jest nie tylko produkcja wina, ale także edukacja społeczeństwa na temat kultury jego picia. Chcemy, aby nasi rodacy docenili smak i aromatyczność polskich win oraz cydrów jakościowych, które są unikatowym produktem - zaznacza założyciel i pomysłodawca winnicy.

W ofercie winnicy możemy znaleźć wiele produktów, które zdobyły uznanie i zostały wyróżnione m. in. znakiem marki lokalnej Doliny Karpia. Jednym z nich jest cydr jakościowy - fermentowany napój musujący, produkowany w oparciu o tradycyjną metodę szampańską z owoców starych polskich odmian jabłoni . Poprzez staranne procesy fermentacji, uzyskuje się subtelne połączenie alkoholu, aromatu i tanin (garbników). Refermentacja oraz leżakowanie nad osadem drożdżowym nadaje trunkowi charakterystyczną musującą strukturę, co sprawia, że picie cydru jakościowego, staje się niepowtarzalnym doznaniem dla podniebienia.

W Polsce alkohol kiedyś był wyznacznikiem jakości wina, ale dzisiaj uważam, że lepiej, gdy wino jest bardzo aromatyczne, pełne smaku, a jednocześnie o niższej zawartości alkoholu. To korzystne zarówno dla zdrowia, jak i dla samego winiarstwa. Właśnie dlatego stopniowo uczymy Polaków tego bardziej świadomego podejścia do picia wina - dodaje Morawiec.

W 2020 roku winnica przekształciła się w spółkę, zyskując wsparcie inwestorów biznesowych. To partnerstwo znacząco przyczyniło się do jej rozwoju, umożliwiając produkcję wysokiej jakości wina i cydru jakościowego na jeszcze większą skalę.

Joanna i Piotr Morawiec stworzyli niezwykłe miejsce, w którym pasja, rodzina i smak życia splatają się w jedno. Dzięki wielkiemu zaangażowaniu jej założycieli i inwestorów, to miejsce staje się symbolem nowej jakości i tradycji winiarskiej w Polsce.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Joanna i Piotr Morawiec zapraszają do świata wina i cydru jakościowego - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski