Kabanos chłopski najlepszy na festiwalu

Redakcja
Kabanos chłopski z Zakładów Mięsnych w Wadowicach zdobył pierwsze miejsce podczas wadowickiej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku.

Stoisko zakładów mięsnych z Wadowic cieszyło się bardzo dużą popularnością. Fot. Mirosław Gawęda

WADOWICE. Festiwal Smaku na wadowickich plantach, a wkrótce podobna impreza odbędzie się w Andrychowie

Festiwale kulinarne cieszą się coraz większą popularnością. Przez całą niedzielę mieszkańcy mogli odwiedzać stoiska zlokalizowane na wadowickich plantach. Niektóre cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem, a to dlatego, że można na nich było za darmo spróbować regionalnych przysmaków. Organizatorzy obliczyli, że na stoiskach wydano kilka tysięcy porcji różnych lokalnych specjałów.

Przez kilka godzin swoją pracę wykonywało jury, które miało za zadanie wybrać najlepsze potrawy. Grand Prix festiwalu przyznano za kabanos chłopski wyprodukowany przez Zakłady Mięsne z Wadowic. Na finał Małopolskiego Festiwalu Smaku w Krakowie pojedzie również "Chrzanówka na serwatce" przygotowana przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Zygodowic (II miejsce) oraz kremówka wadowicka z cukierni Hardek-Mąka-Hardek (III miejsce).

W Krakowie regionalne przysmaki wystawiać będą również Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich z Andrychowa, które przygotowało placki ziemniaczane po andrychowsku.

W ramach wadowickiego festiwalu przeprowadzono również pokaz gotowania w wykonaniu restauratorów z regionu. Wygrali kucharze z restauracji "Arkadia" z Kleczy, którzy przygotowali danie z perliczki w sosie perłowym na młodej kapuście.

Podczas imprezy pojawiły się pomysły, aby słynną kremówkę wadowicką zarejestrować jako produkt regionalny Unii Europejskiej. To jednak bardzo skomplikowana sprawa wymagająca współpracy władz miasta z lokalnymi cukiernikami.

To nie koniec kulinarnych imprez w powiecie wadowickim. W niedzielę, 10 lipca, na placu Mickiewicza w Andrychowie zorganizowana zostanie pierwsza edycja "Festiwalu Plackorzy". Zaplanowano wybór najlepszych placów ziemniaczanych, które są lokalnym specjałem Andrychowa.

Mirosław Gawęda

[email protected]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie