Kalendarz sezonowy w styczniu. Jakie jakie warzywa i owoce jest teraz sezon?

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Kalendarz sezonowy warzyw i owoców - na które z nich jest teraz sezon?
Kalendarz sezonowy warzyw i owoców - na które z nich jest teraz sezon? gettyimages.com/Ksenia Zvezdina
Na które owoce i warzywa jest sezon w styczniu? Te informacje znajdziesz w kalendarzu sezonowości warzyw i owoców. Warto wiedzieć, jakie sezonowe produkty wybierać w sklepie, na targu czy ryneczku, ponieważ te warzywa i owoce posiadają bardzo dużą ilość witamin oraz mikroelementów. Dodatkowo są bardzo smaczne i można z nich przygotowywać wiele pysznych potraw. Kalendarz warzyw i owoców sezonowych to praktyczny przewodnik zakupowy, który pomoże wybrać odpowiednie produkty. Czy w tym miesiącu kupisz swoje ulubione sezonowe owoce i warzywa?

Na jakie warzywa jest teraz sezon?

Warzywa sezonowe w styczniu:

  • Brukiew
  • Brukselka
  • Burak ćwikłowy
  • Cebula
  • Czosnek
  • Fasola
  • Jarmuż
  • Kapusta biała
  • Kapusta czerwona
  • Marchew
  • Pieczarka
  • Pietruszka (korzeń)
  • Por
  • Seler (korzeń)
  • Topinambur
  • Ziemniak

Sprawdź, co może Ci się przydać

Sinsay

Sinsay - Miska - Kremowy

Miska

14,00 zł12,99 zł
Sinsay

Sinsay - Talerz - Różowy

Talerz

14,00 zł12,99 zł
Sinsay

Sinsay - Talerz - Różowy

Talerz

24,00 zł22,99 zł
Sinsay

Sinsay - Miska - Biały

Miska

15,00 zł12,99 zł
Sinsay

Sinsay - Miska - Biały

Miska

16,00 zł13,99 zł
Sinsay

Sinsay - Talerz - Różowy

Talerz

13,00 zł12,99 zł
Sinsay

Sinsay - Miska - Różowy

Miska

12,00 zł9,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Na jakie owoce jest teraz sezon?

Owoce sezonowe w styczniu:

  • Gruszki
  • Jabłka

ZOBACZ KONIECZNIE

Sprawdź, co może Ci się przydać

kup najtaniej

Gefu

Gefu Zestaw Młynków Tusome G34621

85,00 zł

kup najtaniej

Hendi

Hendi Miska na zupę piętrowalna 780480

12,31 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal Simply Clean 28 cm B5670653

77,37 zł

kup najtaniej

Zwieger

ZWIEGER Komplet sztućców Castello 24el.

185,99 zł

kup najtaniej

Menu

Menu karafka na wino 120//056/4680069

329,99 zł

kup najtaniej

Eva Solo

Eva Solo Legio Nova 887277

88,00 zł

kup najtaniej

Brabantia

Brabantia Korkociąg classic stal mat (369360)

68,73 zł

kup najtaniej

Opti

OPTI LP 0007

39,90 zł

kup najtaniej

Koziol

Koziol Kieliszek Do Jajek Columbus Biały

16,90 zł

kup najtaniej

Gerlach

Gerlach Patelnia Granitex 20 Cm

86,10 zł

kup najtaniej

Tefal

TEFAL Wok Natural Force G2661972 28 cm

139,99 zł

kup najtaniej

WMF

WMF - Szybkowar 4,5 l Perfect

645,11 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal Simple Cook 24 cm B5560453

58,00 zł

kup najtaniej

Leifheit

Leifheit widelec do mięsa Proline (03029)

33,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Charakterystyka sezonowych warzyw i owoców w styczniu

Brukiew

Brukiew pochodzi ze Szwecji. To roślina należąca do rodziny kapustowatych. Brukiew jest bardzo zdrowa, zawiera m. in. witaminy C, A, D, E, K. Z brukwii można zrobić prostą surówkę, chrupiące chipsy i pożywną zupę. Można też ugotować ją na parze, dodać do marynat lub zrobić z niej puree. W Finlandii często podaje się brukiew pieczoną z daniami mięsnymi. Uprawia się ją w strefach klimatu umiarkowanego i chłodnych jako warzywo i roślinę pastewną. Warto wiedzieć, że na na przykład na Podbeskidziu brukiew ma regionalną nazwę karpiel, zamiennie używaną z kwaki.

Sprawdź koniecznie

Burak ćwikłowy

Burak ćwikłowy pochodzi z Europy Wschodniej. Był już uprawiany w czasach starożytnych w celach spożywczych i leczniczych. Jest bardzo zdrowy. Jest cennym źródłem m. in. witamin z grupy B i C oraz żelaza. Burak ćwikłowy znakomicie sprawdza się do przygotowania ćwikły, zupy-krem, barszczu czerwonego i koktajlu. Warto też przygotowywać go pieczonego z piekarnika albo jako zdrowszą wersję chipsów. Warto wiedzieć, że Polska jest największym producentem buraka ćwikłowego w Europie Środkowej.

Cebula

Cebula to popularne warzywo, które pochodzi z Azji. Jest bardzo ceniona za swoje właściwości odżywcze i zdrowotne. Przede wszstkim zawiera duże ilości witaminy C, ale również siarki i cukru. Z cebuli można zrobić wiele potraw, między innymi francuską zupę cebulową. Warto ją też dodać do zapiekanki ziemniaczanej, świetnie sprawdzi się jako przekąska w formie krążków cebulowych lub faszerowana i pieczona. W okresie jesienno-zimowym z cebuli często robi się domowe syropy, które wzmacniają odporność. W starożytnym Egipcie cebula była symbolem życia wiecznego.

Czosnek

Czosnek pochodzi z Azji Środkowej. Jest bardzo ceniony nie tylko ze wzglęcu na swoje właściwości smakowe, ale też zdrowotne. Czosnek zawiera między innymi witaminy: C, A, PP, z grupy B, a także magnez, fosfor i żelazo. Czosnek to składnik wielu dań. Można dodać go do marynaty, zupy, używać do kanapek, grzanek, sałatek, zapiekanek, dań makaronowych, sosów lub przyrządzić pastę z pieczonego czosnku. Czosnek wchodzi w skład francuskiego bouquet garni, czyli bukietu ziół używanego do aromatyzowania zup.

Fasola

Fasola pochodzi z Ameryki Południowej. Warzywo to należy do rodziny bobowatych i ma wiele właściwości odżywczych. Jest między innymi cennym źródłem białka oraz witamin A, E i K. Zawiera też sporo błonnika i mało cukrów prostych. Z fasoli można zrobić zupę fasolową, ziemniaczane puree lub rodzaj wegańskiego smarowdła nazywanego "smalczykiem". Chętnie jest stosowana w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Fasola ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być podawana osobom zmagającym się z cukrzycą.

Jarmuż

Jarmuż znany jest od czasów starożytnej Grecji. W jarmużu znajduje się między innymi witamina C, K i witaminy z grupy B. Jarmuż świetnie nadaje się do koktajlu, jako alternatywa wobec chipsów ziemniaczanych, jako składnik zdrowej sałatki lub zupy-krem. Z racji osiągania różnych kolorów jest uprawiany jako roślina ozdobna.

Sprawdź koniecznie

Kapusta biała

Kapusta biała pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego i popularnie nazywana jest kapustą głowiastą. Posiada wiele właściwości odżywczych i prozdrowotnych. To między innymi bogate źródło witamin A, C, E i K. Zawiera również błonnik, potas, żelazo, wapń i kwas foliowy. Kapustę białą można jeść w różnej formie: surowej, gotowanej, smażonej, duszonej lub kiszonej. Przygotowuje się z niej między innymi bigos, kapuśniak czy zapiekankę. Warzywo to można również faszerować i podać np. na obiad jako gołąbki. Znana była już w starożytnym Rzymie.

Kapusta czerwona

Kapusta czerwona pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Kapusta czerwona to bogate źródło witaminy A,C,K, D i E. Z czerwonej kapusty powstaje tradycyjna modro kapusta, która jest dodatkiem do klusek śląskich i rolady wołowej. W pozostałych częściach Polski popularna jest surówka z czerwonej kapusty. Czerwona kapusta to niskokaloryczne warzywo.

Marchew

Marchew pochodzi z Azji. Marchew jest znakomitym źrodłem beta-karoten, witaminy A, B, E i K. Marchew to uniwersalne warzywo. Może być z niej przyrządzona surówka, zupa, lub ciasto. To składnik domowego rosołu, a także produkt do zrobienia zdrowych chipsów. Świetnie smakuje pieczona z odrobiną oliwy i soku pomarańczowego. Pierwotnie miała kolor fioletowy.

Pieczarka

Pieczarka pochodzi z najprawdopodobniej z Chin, ale z łątwością rozpowszechniła się w Europie. Pieczarka bogata jest w witaminy z grupy B, a także białko, witaminę C, kwas foliowy i fosfor. Pieczarki to znakomity produkt do wykorzystania w kuchni. Można zrobić z jej pomocą zupę pieczarkowa, pasztet, a także sos pieczarkowy do kaszy gryczanej. Pieczarki nadają się do zjedzenia na surowo. Szczególnie jako dodatek na kanapkach.

Pietruszka (korzeń)

Pietruszka pochodzi z Europy Południowej, Wysp Kanaryjskich, Tunezji, Maroka i Algierii. Korzeń pietruszki zawiera witaminy A, B, C, E i K, a także wapń, żelazo, fosfor. Korzeń pietruszki świetnie smakuje pieczony wraz z innymi warzywami korzeniowymi. Pietruszkę można użyć do zupy krem z białych warzyw. A także zmieksować na pastę kanapkową. Sok z pietruszki może być użyty do zwalczania chorób nerek i pobudza wydzielanie śliny.

Sprawdź koniecznie

Por

Por pochodzi z Azji Mniejszej (rodzina czosnkowe). Początki uprawy notuje się w starożytnym Egipcie. Uprawiano ją też w Grecji i Rzymie. W Polsce pojawił się w średniowieczu. Por jest bardzo zdrowy. Zawiera między innymi witaminy K, B6, C oraz żelazo, magnez i kwas foliowy. Świetnie sprawdzi się jako składnik surówek, sałatek, zupy-krem, a także sosów. Por w medycynie naturalnej używany jest jako składnik syropu na kaszel. Jako ciekawostkę warto dodać, że jest jednym z symboli narodowych Walii.

Okazje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Kalendarz sezonowy w styczniu. Jakie jakie warzywa i owoce jest teraz sezon? - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie