Kanadyjski kawior

Redakcja
Jesiotr pamięta czasy dinozaurów, pływał w rzekach świata już 240 milionów lat temu. Może osiągnąć wiek 120 lat i ważyć przeszło tonę. Dlatego jesiotra często nazywa się słoniem rzek. Jeden kilogram kawioru osiąga cenę przeszło 2 tysięcy dolarów, a kilogram mięsa jesiotra kosztuje przeszło 15 dolarów.

Zyski za ćwierć wieku

Kawior pochodzi przede wszystkim z jesiotra żyjącego w Morzu Kaspijskim. Jednak jest tam go coraz mniej i w tym roku planuje się wstrzymanie eksportu z Rosji. Winni są temu głównie kłusownicy.
 W kanadyjskich jeziorach i rzekach pływa jesiotr, ale jest on pod ścisłą ochroną. Rybacy kanadyjscy - w związku z zanikaniem jesiotra w rejonie Morza Kaspijskiego - myślą o hodowaniu go na szeroką skalę w celu otrzymywania kawioru i mięsa.
 Pierwsze próby już zostały podjęte. Przy użyciu nowoczesnych technik hodowli, jesiotr może osiagnąć wagę przeszło 4 kilogramów w czasie 2 lat. Główny problem polega na tym, że jesiotr zaczyna produkować ikrę dopiero gdy ma 20 lat i robi to nie częściej niż raz na 4 lata. Za pomocą technologii genetycznej być może uda się skrócić ten okres i zwiększyć częstotliwość wytwarzania ikry.
 Inwestycję w produkcję kawioru na skalę przemysłową można porównać z sadzeniem lasu. Na pierwsze zyski trzeba będzie czekać co najmniej ćwierć wieku.

MAREK ŚWIERAD

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie