Karczoch to zielono-fioletowe warzywo. Wygląda jak zamknięte pąki z łuskowatymi liśćmi. Karczoch pochodzi z rodziny astrowatych. Warzywo wywodzi się z północnej Afryki i Egiptu. Już w starożytności przypisywano karczochom afrodyzjakalne właściwości. Karczochy w Polsce wciąż stopniowo zyskują na popularności. Dlaczego tak rzadko przyrządzamy karczochy? Dzieje się tak w głównej mierze dlatego, że ich przygotowanie wymaga sporo czasu. Mimo to na pewno warto spróbować! To warzywo zdrowe, bogate w witaminy i minerały. Z pewnością karczoch jest w stanie urozmaicić twoje menu.
KARCZOCHY PRZEPISY
Przepisów na karczochy jest wiele, dlatego wybraliśmy dla Was najlepsze ze wszystkich.
KARCZOCHY PRZEPIS. Marynowane karczochy
Składniki:
- 4 karczochy
- 2 cytryny
- pomidorki koktajlowe
- oliwa z oliwek 100ml
- ocet balsamiczny 80ml
- rozmaryn
- sól
Przygotowanie:
- Karczochy włóż do zimnej wody zakwaszonej cytryną.
- Do miseczki wlej olej, dodaj rozmaryn, sól, pomidorki koktajlowe ocet i rozgnieciony czosnek.
- Przelej wszystko do garnka, dodaj karczochy przekrojone na pół.
- Gotuj w 85 stopniach przez 30 minut. Gotowe karczochy możesz przelać do wyparzonych słoiczków.
.
KARCZOCHY PRZEPIS. Karczochy z grilla z sosem jogurtowo-cytrynowym
Składniki:
- 4 małe karczochy
- oliwa
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- cytryna
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 100 g masła
Przygotowanie:
- Karczochy gotuj przez 15 minut i odsącz je.
- Karczochy posmaruj oliwą z czosnkiem i dopraw solą i pieprzem, a następnie grilluj ok 7. minut, odwracając i smarując zalewą czosnkową.
- Wyciśnij sok z cytryny na patelnię, trzymaj do momentu aż odparuje i pojawią się kryształki. Następnie dodaj jogurt naturalny, przelej do miski, mieszając, dodaj po kawałku zimne masło i cały czas mieszaj aż do jego rozpuszczenia.
- Podawaj z świeżymi ziołami.
KARCZOCHY PRZEPIS. Makaron z karczochami i suszonymi pomidorami
Składniki:
- makaron penne/tagiatelle
- 3 plasterki szynki parmeńskiej
- kilka suszonych pomidorów
- pół szklanki karczochów z zalewy
- 4 kawałki suszonych pomidorów w zalewie
- 1 łyżka oliwy.
- natka pietruszki do smaku, ząbek czosnku
- ser żółty (polecamy parmezan)
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
- Na oliwie zeszklij czosnek i dodaj szynkę, gdy ta się zarumieni dodaj karczochy, suszone pomidory.
- Wymieszaj makaron z dodatkami i serem.
- Całość posyp pietruszką.
KARCZOCHY - CENA
Cena karczochów waha się od 7 do 10 zł. Pamiętaj, by wybierać te z ostro zakończonymi liśćmi. W Polsce spotkamy dwa rodzaje karczochów: średnie, zielone główki (romanesco) oraz podłużne, fioletowe główki (violetto di Toscana). Oba rodzaje smakują tak samo.
KARCZOCHY - SMAK
Smak karczocha jest cierpko-gorzkawy. Niektórzy mówią, że lekko orzechowy. Specyficzny smak karczochy zawdzięczają cynarynie, która jest obecna w korzeniach tych warzyw. Najsmaczniejsze są nieduże, młode karczochy. Świetnie komponują się z pieczarkami, serem i mięsem. W sałatkach dobrze jest je połączyć z pomidorami, jajkami na twardo i anchois.
WAŻNE! Zanim zaczniesz przygotowywać karczochy - wyposaż się w rękawiczki. Karczochy to warzywa, które barwią skórę na czarno. Zacznij od oberwania twardych liści i odetnij łodyżkę u nasady karczocha. Aby ugotować warzywa, włóż je do osolonego wrzątku z dodatkiem soku z cytryny (dzięki temu karczochy zachowają swój kolor).
Karczochy gotuj 15-20 minut. Jak sprawdzić, czy karczochy są już gotowe? Odchyl jeden z liści – powinien się łatwo odgiąć. Ugotowane karczochy układaj do dołu, by woda wyciekła. Jeżeli wolisz upiec karczochy, powinieneś piec je w piekarniku w 200° C, przez ok. 45 min.
UWAGA! Nie przechowuj karczochów w lodówce dłużej niż 2-3 dni. Po tym czasie stają się twarde i mniej smaczne.
KARCZOCHY - UPRAWA
Uprawa karczochów odbywa się głównie w basenie Morza Śródziemnego i Ameryce Północnej. W naszym kraju te warzywa są ciągle niedoceniane. Karczochy zbiera się, zanim zakwitną, gdy ich główki są zwinięte. Otwarte, ciemne, kwitnące główki również są niejadalne.
Karczochy to źródło witamin i składników mineralnych! W warzywach tych znajdziesz m.in.:
- A,
- C,
- E,
- Niacyna,
- Magnez,
- Potas,
Karczochy są również skarbnicą błonnika. Co więcej, ich jedzenie przyczynia się do oczyszczenia organizmu z niepotrzebnych metabolitów.
Mało kto wie, że we wnętrzu karczochów kryje się też inulina. To związek, który wykazuje właściwości podobne do błonnika. Oznacza to, że karczoch jest warzywem polecanym osobom będącym na diecie odchudzającej. W 100 g karczochów znajduje się niecałe 50 kcal.
To jednak nie koniec. Karczochy zawierają również takie związki jak: kwas chlorogenowy i cynarynę, które łagodzą problemy żołądkowe i oczyszczają organizm z nadmiaru lipidów. Na zdrowie!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?