Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Karnawał niezwykłych smaków

Redakcja
Pierś z kaczki w czerwonym winie. Podana została z opiekanymi ziemniakami i czerwoną kapustą... FOT. POD ZŁOTĄ PIPĄ
Pierś z kaczki w czerwonym winie. Podana została z opiekanymi ziemniakami i czerwoną kapustą... FOT. POD ZŁOTĄ PIPĄ
- Chcemy promować kuchnię miejską, nasze dziedzictwo kulinarne, a także zdrową polską żywność - podkreśla Anna Jędrocha, szefowa Krakowskiej Izby Turystyki.

Pierś z kaczki w czerwonym winie. Podana została z opiekanymi ziemniakami i czerwoną kapustą... FOT. POD ZŁOTĄ PIPĄ

MAŁOPOLSKA. W poszukiwaniu terriny z gęsi, forszmaku, parzybrody, a także ślepych ryb z myrdyrdą

A jako motto "Karnawału smaków", idealnie go opisujące, przypomina słowa Adama Chrząstowskiego, szefa kuchni w krakowskiej restauracji Ancora: "Skoro jestem Polakiem, to gotuję po polsku. A skoro gotuję po polsku, to najlepiej będzie, gdy będę to robił w oparciu o te składniki, które mnie otaczają".

"Karnawał smaków" rozpoczął się w sobotę od wieczoru w krakowskiej restauracji Biała Róża. Upłynie na delektowaniu się smakami dań, które powstały z inspiracji Marii Rydlowej, opiekunki "Rydlówki" - Muzeum Młodej Polski.

- Będą także potrawy przygotowane na podstawie przepisów odnalezionych w zeszytach dawnych mieszkańców Bronowic - zapewnia Łukasz Cichy, szef kuchni w Białej Róży. Zapowiada niezwykłą kulinarną podróż - od pierogów z kiszką z Podstolic, przez krakowską zupę kminkową i policzki cielęce z jabłkiem łąckim, aż po karmelizowane owoce z małopolskiego sadu z parzuchami.

Również w sobotni wieczór specjalne menu przygotują szefowie restauracji Milk & Co - Stanisław Bobowski i Miłosz Kowalski. - Będzie wędzony karp zatorski, kaczka pieczona z jabłkami, terrina z gęsi, a także świetne polskie sery zagrodowe - zachwala Miłosz Kowalski. Spróbować będzie można także... forszmaku, prozioków, parzybrody, a także ślepych ryb z myrdyrdą.

Karczma Gościnna Chata "Karnawał smaków" rozpocznie od lekcji lepienia pierogów, Piwnica pod Złotą Pipą będzie częstowała posiadaczy karty "Karnawał smaków Kraków, Małopolska" - galicyjską zupą pomidorową, a restauracja Vanilla Sky w Niebieski Art Hotel & Spa lekkimi daniami kuchni polskiej.

Restauracja Andromeda zaprosi na pokazy gotowania, które zakończą się degustacją sporządzonych potraw. Z kolei restauracja Pod Aniołami ugości "krakowskim świniobiciem zaprezentowanym według dawnego smaku i sposobu wędzenia".

- Nie zabraknie wędzonej - symbolicznej - głowy prosiaka, mięsa długo marynowanego i wędzonego w bukowym drzewie z dodatkiem jałowca, kiełbas, szynek, baleronów, żeberek i pasztetów, a także marynowanych górskich rydzów oraz wędzonych węgierek. Będą także miody pitne, a do trunków... pierniki - zachęcają właściciele restauracji.

Nina Gregier, designerka z Krakowa, dla Ancory zaprojektowała specjalne pocztówki. Są na nich miejsca, skąd pochodzą regionalne produkty używane przez szefa kuchni - Adama Chrząstowskiego. Będzie je można wysłać z restauracji.

Tajniki wytwarzania serów zdradzą gospodarze Serowarni Magdalenka w Gołczy. - Wszystkie nasze produkty wytwarzane są według starych receptur, bez ulepszaczy - zapewniają. W Karczmie Rzym w Suchej Beskidzkiej odbędzie się wspaniała prezentacja produktów regionalnych.

Podczas "Karnawału smaków" będzie też można wypełnić swoją spiżarnię doskonałymi produktami regionalnymi. Zadbają o to między inymi Fundacja Partnerstwo dla Środowiska i BAL.

Wiele osób zapewne wybierze się na Winny Piątek do dobczyckiego Dworu Sieraków. - Będziemy poznawać smak polskich... miodów pitnych - przypominają gospodarze. Przygotują również ucztę na wzór tych, które opisywał Sienkiewicz w "Trylogii"...
- To niezwykle ciekawy pomysł na promowanie kulinariów krakowskich, zwłaszcza w trudniejszym dla restauratorów okresie. Ze swej strony dołożymy wszelkich starań, by "Karnawał smaków" wpisał się w zimowy kalendarz kulturalny - zapewniła Paula Łodzińska-Kozłowska, właściciel restauracji Pod Aniołami.

- Chcemy promować krakowską tradycję kulinarną. I będziemy to czynić - zapewnia Anna Jędrocha, szefowa KIT. (DMA)

**Więcej:

karnawalsmakow.pl

**

OCENIE NASZYCH CZYTELNIKÓW PODLEGAĆ BĘDĄ M.IN.:

SANDACZ PODANY Z KASZĄ NA PIECZONYCH WARZYWACH I GRZYBOWYM SOSIE. Soczysta ryba zapiekana pod kołderką z gryczanej kaszy i ogórka kwaszonego, podana na kolorowych pieczonych warzywach i z sosem z suszonych grzybów.

Restauracja Andromeda

PIECZEŃ Z BARANA W SOSIE Z GRZYBÓW Z HAŁUSZKAMI. Baranina przygotowywana jest według starej receptury. Dzięki temu mięso jest bardzo delikatne i aromatyczne. Serwowane będzie z sosem z leśnych grzybów. Dodatkiem do mięsa są Hałuszki - kluski ziemniaczane przyrządzone z surowych ziemniaków, będących podstawą kuchni łemkowskiej - podane z omastą.

Karczma Gościnna Chata

PIEROGI Z KISZKĄ Z PODSTOLIC. Delikatne, ręcznie lepione pierogi z kiszką, podane zostaną z wątróbką cielęcą, soczystą gruszką łącką i sosem z pachnącej jałowcem nalewki łazowskiej.

Restauracja Biała Róża

PIERŚ Z KACZKI W WINIE CZERWONYM PODANA Z OPIEKANYMI ZIEMNIAKAMI I CZERWONĄ KAPUSTĄ. Pieczona pierś z kaczki serwowana jest w sosie, którego bazą jest wiśniówka i czerwone wino. Tajemnicą są wszystkie składniki i sposób przyrządzania potrawy, można tylko powiedzieć, że przygotowanie sosu trwa kilka godzin i czyni potrawę rozkoszą dla podniebienia.

Restauracja Pod Złotą Pipą

UDKO Z KACZKI PIECZONE Z JABŁKAMI I MAJERANKIEM, A SERWOWANE Z KASZĄ BULGUR I SUSZONYMI OWOCAMI ORAZ SOSEM KORZENNO-MIODOWYM. Udko z kaczki z małopolskich hodowli marynowane w półsłodkim winie w jabłkach i świeżym siekanym tymianku, serwowane z podsmażaną na maśle kaszą bulgur, podane w towarzystwie sosu korzennego, sporządzonego z miodu spadziowego, białego wina i świeżo tłoczonego soku z jabłek antonówek, osłodzone suszonymi morelami, żurawiną i łącką węgierką.

Restauracja Vanilla Sky

ŻUREK STRYSZAWSKI. Zupa przyrządzana jest na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej, wywaru z jarzyn i kości ze schabu. Całość uzupełniona plasterkami szynki, kiełbasy, pieczonego schabu, jajek, grzybów oraz ziemniaków. Tajemnica specyficznego, niepowtarzalnego smaku "żurku stryszawskiego" związana jest ze sposobem uzyskiwania zakwasu oraz łączenia składników.

Karczma Rzym

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski