Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Przez wieki podstawą wieczerzy wigilijnej były dania z ryb...
fot. Joanna Urbaniec

Karp z chałką i przekładaniec krakowski, czyli Wigilia po krakowsku. Te tradycyjne dania pojawiają się na świątecznym stole

RYBA

Przez wieki podstawą wieczerzy wigilijnej były dania z ryb słodkowodnych. Obecnie kulinarnym symbolem wigilii jest karp. To stosunkowo nowa tradycja – sięga końcówki lat 40. XX wieku, a pomysłodawcą wprowadzenia karpia na wigilijne stoły miał być minister przemysłu Hilary Minc.

Zazwyczaj podaje się go obsmażonego w panierce. W niektórych krakowskich domach jada się karpia po żydowsku: obgotowane w wywarze rybnym kawałki mięsa podaje się w galaretce rybnej, z cebulą, migdałami, rodzynkami. Drugą ważną rybą na świątecznym stole jest śledź marynowany w przeróżnych dodatkach.

Wyjątkiem na skalę krajową jest serwowanie do karpia chałki (lekko słodkie ciasto drożdżowe) zaplecionej w tradycyjny warkocz.

Zobacz również

Ślubowanie nowych radnych w Czeladzi i zaprzysiężenie burmistrza

Ślubowanie nowych radnych w Czeladzi i zaprzysiężenie burmistrza

Buksa z kolejnym golem w Turcji. W klasyfikacji strzelców ściga się z Piątkiem

Buksa z kolejnym golem w Turcji. W klasyfikacji strzelców ściga się z Piątkiem

Polecamy

Na jakich zasadach i kto może skorzystać z wczasów pod gruszą?

Na jakich zasadach i kto może skorzystać z wczasów pod gruszą?

Jak wyczyścić pralkę tabletką do zmywarki? Ten sposób na czystą pralkę to hit

Jak wyczyścić pralkę tabletką do zmywarki? Ten sposób na czystą pralkę to hit

Zeszyty odnalezione w Kossakówce na wystawie? Spadkobierca mówi: nie

Zeszyty odnalezione w Kossakówce na wystawie? Spadkobierca mówi: nie