Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kawa parzona, czy rozpuszczalna? Sprawdź, jaką wybrać

imo
123RF
Kawa parzona ma mocniejszy, intensywniejszy smak i aromat oraz większą zawartość kofeiny. Jaką wybrać?

Najlepszą z kaw pod względem delikatności w smaku i niskiej zawartości substancji drażniących jest kawa Arabica, którą drobno mielimy tuż przed parzeniem. Kawa mielona, parzona cechuje się krótszym i łatwiejszym procesem obróbki niż kawa rozpuszczalna, dlatego uważana jest za zdrowszą.

Kawa rozpuszczalna natomiast uważana jest za mniej zdrową. Zawiera nikiel - szkodliwy i uczulający związek, którego powinniśmy unikać. Dodatkowo zawiera więcej substancji chemicznych, poprawiających smak i zapach. Często ziarna, z której wytwarza się kawę rozpuszczalną, są dużo gorszej jakości, niż ziarna z której wytwarza się kawę mieloną. Kawy rozpuszczalne często sprzedawane są z dodatkiem mleka w proszku, cukru lub słodzików, zawierają mniejszą ilość kofeiny.

Pamiętajmy jednak, że kofeina zawarta w kawie wypłukuje z organizmu magnez i wapń oraz ogranicza wchłanianie żelaza, potasu i cynku z przewodu pokarmowego. Powinniśmy zatem pamiętać o uzupełnianiu tych składników odżywczych. Kobiety, które cierpią na silny zespół napięcia przedmiesiączkowego, powinny także wiedzieć, że kawa może nasilać te objawy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kawa parzona, czy rozpuszczalna? Sprawdź, jaką wybrać - Echo Dnia Świętokrzyskie

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski