MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kilka pomysłów na kanapki z jajkiem. Zjecie je ze smakiem, ale najpierw nie będziecie mogli oderwać od nich wzroku!

mad
Macie ochotę na pyszne kanapki? Zobaczcie nasze propozycje na kanapki z jajkiem w roli głównej. Smakują obłędnie i wyglądają zachęcająco!
Macie ochotę na pyszne kanapki? Zobaczcie nasze propozycje na kanapki z jajkiem w roli głównej. Smakują obłędnie i wyglądają zachęcająco!
Może być ozdobą garden party albo karnawałowego przyjęcia. Spotkamy ją w uczniowskim plecaku i w wykwintnej restauracji. Cóż to za przekąska? Oczywiście: kanapka. Podrzucamy wam dzisiaj kilka pomysłów na kanapki z jajkiem, które zjecie ze smakiem, ale najpierw nie będziecie mogli oderwać od nich wzroku!

Kanapka to prosta przekąska na ciepło lub zimno, towarzysząca nam codziennie. Wystarczy pieczywo i dodatki. Sztuka tkwi we właściwym dobraniu proporcji. W rękach umiejętnego kulinarnego twórcy kanapka stanie się smaczna i pożywna, a jednocześnie atrakcyjna wizualnie. Klasycznym produktem często pojawiającym się na kanapkach jest jajko.

Spis treści

- To idealny kanapkowy dodatek – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. – Dlaczego? Ponieważ w jakiejkolwiek formie się tam pojawi zawsze wzbogaca przekąskę o korzystne dla naszego zdrowia składniki. Dlatego zachęcam do eksperymentowania, próbowania różnych konfiguracji i sposobów podania.

Tartynki z jajkiem, szynką i ogórkiem

Tartynki z jajkiem, szynką i ogórkiem.
Tartynki z jajkiem, szynką i ogórkiem. Fot. materiały prasowe

Tartynka to dawne określenie niewielkiej kanapki z bułki lub chleba i wyszukanymi dodatkami. Podawano takie podczas uroczystych przyjęć, balów i rautów, szczególnie w okresie dwudziestolecia międzywojennego.

W naszej wersji proponujemy klasyczne połączenie szynki, zielonego ogórka i gotowanego jajka. Taka kanapka jest jednocześnie pożywna i doskonale wygląda na stole.

Przepis:
Pieczywo kroimy na mniejsze kawałki i cienko smarujemy masłem, przygotowujemy kilka plastrów wysokogatunkowej szynki, ogórka myjemy i kroimy na cienkie plasterki, ugotowane jajka kroimy w ten sam sposób odkładając plastry bez żółtka. Składniki układamy na pieczywie, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec posypujemy szczypiorkiem lub zieloną pietruszką.

Kanapka z jajecznicą i pomidorami

Kanapka z jajecznicą i pomidorami.
Kanapka z jajecznicą i pomidorami. Fot. materiały prasowe

Jajecznicę zwykle jemy z talerza, ale to nie jedyna możliwość. Równie dobrze smakuje nałożona na pieczywo. Taką „jajecznicową” kanapkę można jeść z dodatkiem pomidora, ale jest doskonała także wzbogacona kawałkiem wędzonego łososia i posypana rukolą lub bazylią.

Przepis:
Ciemne pieczywo (może być tostowane) smarujemy cienko masłem albo skrapiamy oliwą, jajecznicę dla wzbogacenia smaku smażymy na cebuli przyprawiając solą i pieprzem, nakładamy grubą warstwę na pieczywo, przystrajamy ćwiartkami pomidorków koktajlowych, posypujemy zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.

Kanapka z pastą awokado i jajkiem sadzonym

Kanapka z pastą awokado i jajkiem sadzonym.
Kanapka z pastą awokado i jajkiem sadzonym. Fot. materiały prasowe

Jajko na kanapce może też pojawić się w formie jajka sadzonego. Warto jednak pamiętać, że korzystniej niż na tłuszczu jest smażyć dietetycznie – na wodzie (także na mineralnej). To zdrowsze. Jak to zrobić? Podobnie jak w przypadku oleju czy masła. Na suchą patelnię wlewamy niewielką ilość wody (ok. 1,5 cm), a gdy się zagotuje wbijamy jajko i zmniejszamy ogień. Czekamy ok. 2 minuty, aż białko się zetnie i przyprawiamy. Przed położeniem na kanapce wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru wody.

Przepis:
Pieczywo skrapiamy oliwą (możemy je podpiec w tosterze). Awokado przekrajamy, usuwamy pestkę, wydrążamy miąższ, rozgniatamy go i smarujemy kromki. Skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny. Na wierzchu kładziemy jajko. Posypujemy nasionami czarnuszki i dekorujemy świeżą bazylią.

Polecamy!

od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Kilka pomysłów na kanapki z jajkiem. Zjecie je ze smakiem, ale najpierw nie będziecie mogli oderwać od nich wzroku! - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski