Ludziom skończyły się zapasy, a do pierwszych zbiorów brakowało kilka tygodni. Dzieciaki, starcy, chorzy marli jak muchy. Wówczas sięgano po dzikie rośliny jadalne.
Co prawda nie jestem w przednówkowej potrzebie, ale zerknąłem na stare przepisy. Zupa i krem z czosneczku zwyczajnego. Pełno go w nadrzecznych zaroślach. Pikantna zielenina o czosnkowym posmaku była jedną z pierwszych przypraw. Doprawiona kilkoma łyżkami oliwy doskonale smakuje jako sałatka.
Z ziemi wychyla się pokrzywa. Parzy, ale polewka z niej jest pyszna i pożywna. Karmi i leczy. Gdy pędy pokrzywy stwardnieją i stracą smak, pojawia się lebioda. Pospolity chwast o byle jakim aromacie. Co tam smak! Młode listeczki zawierają sporo doskonałego białka. Ugotowane z dodatkiem aromatycznych ziół zadowolą każde podniebienie.
echodnia Policyjne testy - jak przebiegają
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?