Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kilka słów o przednówku

Grzegorz Tabasz
Jestem na diecie przednówkowej i bardzo sobie ją chwalę. Nim przejdę do meritum, powiem o przednówku. Kiedyś był to straszny czas.

Ludziom skończyły się zapasy, a do pierwszych zbiorów brakowało kilka tygodni. Dzieciaki, starcy, chorzy marli jak muchy. Wówczas sięgano po dzikie rośliny jadalne.

Co prawda nie jestem w przednówkowej potrzebie, ale zerknąłem na stare przepisy. Zupa i krem z czosneczku zwyczajnego. Pełno go w nadrzecznych zaroślach. Pikantna zielenina o czosnkowym posmaku była jedną z pierwszych przypraw. Doprawiona kilkoma łyżkami oliwy doskonale smakuje jako sałatka.

Z ziemi wychyla się pokrzywa. Parzy, ale polewka z niej jest pyszna i pożywna. Karmi i leczy. Gdy pędy pokrzywy stwardnieją i stracą smak, pojawia się lebioda. Pospolity chwast o byle jakim aromacie. Co tam smak! Młode listeczki zawierają sporo doskonałego białka. Ugotowane z dodatkiem aromatycznych ziół zadowolą każde podniebienie.

od 7 lat
Wideo

echodnia Policyjne testy - jak przebiegają

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski