W skrócie
Przepis na klopsiki rybne pochodzi z książki „Tradycje kulinarne Norwegii” autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek. Autorka książki podkreśla, że kotlety rybne w Norwegii dostępne są niemal w każdym barze, kawiarni czy supermarkecie jako gotowe danie. Pomysł na przetwarzanie ryb w formie kotletów związany był z oszczędnością. Do kotletów lub pulpetów można było użyć mniej atrakcyjne części ryby. Zobacz przepis na klopsiki rybne.
Klopsiki rybne – przepis na danie z dorsza
Fiskeboller
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: około 30 minut.
Składniki:
- 600 g dorsza (filet bez skóry),
- 1 duże jajko,
- 1 czubata łyżka mąki pszennej,
- 2–4 łyżki mleka,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Składniki na sos curry:
- 40 g masła,
- 40 g mąki pszennej,
- 500 ml mleka,
- 2–3 łyżeczki ulubionego curry,
- sól.
Czytaj także: Norwegia ma charakterystyczny smak. Na stołach króluje dorsz i baranina. Rozmowa z ekspertką o kuchni norweskiej
Jak zrobić klopsiki rybne?
Przygotowanie:
- Sos curry: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i przesmażamy. Następnie powoli dodajemy mleko i dokładnie mieszamy, tak by nie powstały grudki.
- Sos gotujemy, aż zrobi się gęsty – przez cały czas mieszamy. Na koniec dodajemy sól i curry, po czym ponownie mieszamy.
- Klopsiki rybne: Umytą i osuszoną rybę kroimy na kawałki, po czym wrzucamy do blendera. Dodajemy jajko, mąkę, mleko oraz przyprawy i miksujemy do uzyskania jednorodnej masy.
- Z masy formujemy kulki wielkości piłek do golfa. Najlepiej robić to łyżką do nakładania lodów lub zmoczonymi dłońmi.
- Do głębokiej patelni lub do rondla przekładamy klopsiki i wlewamy wodę tak, by je przykryła. Fiskeboller gotujemy na średnim ogniu 12–15 minut.
- Gotowe klopsiki podajemy z sosem beszamelowy lub sosem curry oraz gotowanymi ziemniakami.
Przepisy z rybami
Miłośnikom ryb polecamy także inne przepisy z ich zastosowaniem. Szczególnie warto wypróbować norweską zupę rybną z dorszem i łososiem. Natomiast dla miłośników swojskich smaków mamy przepis na sałatkę śledziową lub awanturkę, czyli pastę z twarogu i konserwy rybnej. Polecamy wypróbować także tradycyjny przepis na smażonego karpia.
Zobacz także: Rewelacyjny przepis inspirowany PRL-em. Przepis na paprykarz ze szczupakiem i papryką. Poznaj sposób na pożywny obiad z rybą
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek i wydawnictwa Hanami.
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
kup teraz

Robot planetarny TURBOTRONIC Z-Line TT-002
Robot planetarny TURBOTRONIC Z-Line TT-002
kup teraz

Robot kuchenny ESPERANZA Panzanella EKM027
Robot kuchenny ESPERANZA Panzanella EKM027
kup teraz

Robot kuchenny BOSCH MultiTalent MC812M865
Robot kuchenny BOSCH MultiTalent MC812M865
kup teraz

Robot planetarny PROFICOOK PC-KM 1151
Robot planetarny PROFICOOK PC-KM 1151
kup teraz

Robot planetarny TEESA Easy Cook Single
Robot planetarny TEESA Easy Cook Single
kup teraz

Robot kuchenny RUSSELL HOBBS Desire 24730-56
Robot kuchenny RUSSELL HOBBS Desire 24730-56
kup teraz

Robot planetarny CLATRONIC KM 3711 błękitny
Robot planetarny CLATRONIC KM 3711 błękitny
kup teraz

Robot planetarny ELECTROLUX Kitchen Assistent EKM 4100, 1000 W
Robot planetarny ELECTROLUX Kitchen Assistent EKM …
kup teraz

Robot planetarny TURBOTRONIC TT-015 czarny
Robot planetarny TURBOTRONIC TT-015 czarny
kup teraz

Robot planetarny TURBOTRONIC TT-002 czerwony
Robot planetarny TURBOTRONIC TT-002 czerwony
kup teraz

Robot planetarny WMF Profi Plus szary
Robot planetarny WMF Profi Plus szary
kup teraz

Robot kuchenny PHILIPS Avance Collection HR7778/00
Robot kuchenny PHILIPS Avance Collection HR7778/00
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Erytrol jest szkodliwy?