Sezon na śliwki właśnie się rozpoczyna. Mirabelka, renkloda, węgierka lub lubaszka… to tylko cztery najpopularniejsze spośród 6 tysięcy odmian śliwek dostępnych w naszym kraju. Znane ze swoich zdrowotnych właściwości i bogactwa witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9), a także witamin A, C, E i K oraz minerałów, takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk i sód, przede wszystkim pysznie smakują. Wszystkich miłośników tych apetycznych owoców uspokajamy. 100 gram świeżych owoców zawiera tylko 45 kcal. Nic, tylko zajadać śliwki w każdej możliwej postaci!
A jak śliwki to konieczne knedle! To danie z gotowanych klusek ziemniaczanych nadziewanych śliwkami lub morelami, pochodzące z Cesarstwa Austro-Węgier.
Knedle ze śliwkami jak u babci [PRZEPIS]
Składniki na ciasto
- kg ziemniaków
- ok. szklanki mąki pszennej
- jajko
Składniki na nadzienie
- 12 śliwek węgierek
Dodatkowo
- 6 łyżek masła
Wykonanie
Ziemniaki ugotować i zemleć. Do masy ziemniaczanej dodać mąkę oraz jajko i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 4 cm. Niżem odciąć niewielkie kawałki ciasta, formować na dłoni placuszki. Do środka włożyć śliwkę (uprzednio wypestkowaną i umytą). Zlepić brzegi ciasta i dłońmi uformować kulkę. Knedle wrzucić na osoloną wodę i gotować ok. 4 minut po wypłynięciu na wierzch. Ugotowane polać roztopionym masłem.
Lubicie śliwki? Zobaczcie koniecznie:
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?