Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kolacja wigilijna na wynos

Sylwia Nowosińska
Nie każdemu chce się lepić pierogi. Można je zamówić.
Nie każdemu chce się lepić pierogi. Można je zamówić. Fot. Adam Wojnar
Obyczaje. Zamówienie świątecznych dań to koszt od 30 do 120 zł za osobę. Podstawowe produkty do przygotowania wigilii kosztują ok. 76 zł.

Z roku na rok coraz więcej krakowian zamiast tradycyjnego wigilijnego gotowania decyduje się na zamówienie potraw na wynos. Nie oznacza to jednak, że dania z cateringu są popularniejsze od tych przyrządzonych samodzielnie. Dla osób, które nie chcą gotować w domu, zamówienie potraw jest jedyną alternatywą, bowiem 24 grudnia prawie wszystkie restauracje w Krakowie są zamknięte.

W kilku miejscach, które organizują wigilie, barierą może być wysoka cena. Restauracje Gościniec pod Zamkiem i Gościniec Floriański, jako jedne z nielicznych w Krakowie organizują kolacje wigilijne w lokalach. Koszt to 130 zł od osoby. W cenie zupa (barszcz czerwony lub grzybowa), danie główne (karp lub dorsz) i deser(kluski z makiem i żurawiną lub kutia). Goście mają też do dyspozycji tzw. szwedzki stół, a na nim m.in. śledzie czy rybę po grecku.

- Zapisy na kolację wigilijną przyjmujemy nawet do 23 grudnia - informuje Marcin Kułak, menedżer restauracji Gościniec pod Zamkiem. Na razie wigilię w Gościńcu pod Zamkiem i Gościńcu Floriańskim zarezerwowało ok. 50 osób. Co roku spotykają się tam ludzie z całej Europy, a także krakowianie, którzy rezygnują ze spędzania wigilii w domu. Tych drugich jest jednak mniej niż gości z zagranicy.

Większość krakowian decyduje się na urządzenie wigilii w domu, jednak nie wszyscy mają czas i chęci na gotowanie. Inni rezygnują z przygotowania trudniejszych i bardziej pracochłonnych dań.

Paweł Bereza, właściciel firmy Modern Catering przyznaje, że co roku dostaje ok. 30 zamówień na potrawy wigilijne. - Połowa klientów zamawia cały zestaw na kilka osób, a część np. samego karpia, bo ludzie zazwyczaj nie mają czasu go przyrządzić. Często też zamawiają pierogi - przyznaje Paweł Bereza.

Jego firma oferuje cztery rodzaje pierogów, pięć zup, dziewięć deserów i kilkanaście dań głównych. Za zestaw złożony z 1litra barszczu czerwonego, dwóch porcji smażonego karpia królewskiego z czerwoną kapustą, kilograma kutii z miodem i kilograma śledzi w śmietanie zapłacimy 98 złotych.

W ofercie innych firm cateringowych możemy znaleźć mniejsze porcje złożone z trzech dań i deseru płatne od 30 do 60 zł za osobę, w zależności od tego, z czego składa się zestaw.

Michał Kwietniewski z portalu KrakowskieSmaki.pl, zajmującego się dostawą dań z krakowskich restauracji, przyznaje, że z roku na rok coraz więcej klientów zamawia potrawy wigilijne do domu. Krakowianie coraz częściej zamawiają też potrawy wegańskie i wegetariańskie. - Współpracujemy z wieloma restauracjami, dlatego jesteśmy w stanie spełnić nawet najbardziej oryginalne oczekiwania naszego klienta - mówi Michał Kwietniewski.

Wciąż kultywowana przez większość krakowian tradycja samodzielnego przygotowania wigilijnych potraw jest najtańsza, ale też najbardziej pracochłonna. W domu za zestaw złożony wyłącznie z podstawowych produktów niezbędnych do przygotowania dań wigilijnych zapłacimy ok. 76 zł.

Dokładny koszt kolacji wigilijnej każdy z nas musi jednak ustalić indywidualnie - wszystko zależy od liczby uczestników i od tego, czy decydujemy się na przygotowanie aż 12 dań.

Ile kosztuje kolacja wigilijna

Wigilia w domu
- rodzynki 150g - ok. 3 zł
- śliwki suszone 0,5 kg -ok. 10 zł
- karp świeży, płat ze skórą 10 zł/kg
- mąka poznańska, 1kg ok.2 zł
- miód wielokwiatowy 500g, - ok. 20 zł
- uszka z grzybami 1kg - ok. 11 zł
- grzyby suszone 50 g, ok. 12 zł
- masa makowa z bakaliami 750 g - ok. 8 zł
Razem: ok. 76 zł

Dania wigilijne na zamówienie
- śledzie korzenne w cytrynie i oleju, 1kg -23zł
- pierogi wigilijne z kapustą i grzybami, 10 szt- 21zł
- smażony karp królewski podany z czerwoną kapustą z octem balsamicznym, 1 porcja - 18 zł
- barszcz czerwony, 1 litr - 8zł
- świąteczna kutia z miodem, 1kg - 31 zł
- kompot z suszu, 1 litr - 18 zł
Razem: 119 zł

Wigilia w restauracji Gościniec pod Zamkiem
- barszcz czerwony z uszkami lub zupa grzybowa
- smażone dzwonko z karpia podane z kapustą z grochem lub kotlet z dorsza na czerwonej kapuście z orzechami i rodzynkami
- szwedzki stół (bez ograniczeń): m.in. napoje, ciasta, kutia, śledzie w śmietanie, śledzie w przyprawach korzennych, ryba po grecku, pierogi z kapustą i grzybami
Razem: 130 zł za osobę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski