Kołacz z etykietą

Redakcja
Zarząd Małopolskiej Agencji Rozwoju Regionalnego zaakceptował wniosek właściciela piekarni o prawo używania etykiety Małopolskich Produktów Tradycyjnych. W czerwcu ub. r. kołacz jodłownicki został wpisany na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. Teraz państwo Antoni i Danuta Krzyściakowie postarali się, by ich wyrób otrzymał specjalną etykietę.

JODŁOWNIK. Gminne wypieki

Na kołaczach z serem wypiekanych w małej piekarni Antoniego Krzyściaka w Jodłowniku znajdzie się specjalna etykietka z napisem - Małopolski Produkt Tradycyjny. Dla gminy słynącej z sadownictwa jest to olbrzymia promocja.

- Kołacze związane są od wieków z naszą gminą - mówi wójt Paweł Stawarz. - Są wpisane niejako w historię tych terenów. Nie było chyba domu, w którym tej receptury nie przekazywano z pokolenia na pokolenie. Dawniej pieczone były w piecach chlebowych. Dzisiaj, jak widać powraca się do tej tradycji. Ten nasz gminny rarytas staramy się promować na wszystkich uroczystościach i imprezach nie tylko gminnych. Ostatnio zawieźliśmy go do Bukowiny Tatrzańskiej na "Góralski Karnawał". Już samo wpisanie kołacza jodłownickiego na ministerialną listę produktów tradycyjnych, a teraz pojawienie się na nim specjalnej etykiety jest dla naszej gminy ogromną promocją. Wreszcie mamy nasz gminny produkt.
Z wiejskiej piekarni Antoniego Krzyściaka działającej w Jodłowniku od 1993 r. trafia do klientów codziennie od 180 do 200 kołaczy. Powstają z ciasta drożdżowego, ser do nich dostarczają miejscowi rolnicy. Kołacze można kupić w sklepach na Limanowszczyźnie, ale dostarczane są również np. do krakowskiej Galerii Kazimierz. Stałych odbiorców ma i inne pieczywo produkowane w jodłownickiej piekarni m.in. chleb pieczony na liściach kapusty, chleb ze skwarkami czy chleb szabaśnikowy.
- Piekarnia jest niewielka. Pieczywo produkowane jest metodami tradycyjnymi, bez polepszaczy - mówi Danuta Krzyściak. - Dlaczego kołacz? Bo to nasz rodzimy produkt, który trzeba promować. W Małopolsce, o ile mi wiadomo jest zarejestrowanych 19 tradycyjnych produktów, wśród nich nasz kołacz. Małopolska Agencja Rozwoju Regionalnego wyszła z inicjatywą, aby produkty tradycyjne, zarejestrowane w naszym województwie miały specjalną etykietę. Znajdzie się na niej kilka produktów tradycyjnych. Może już za tydzień na kołaczach jodłownickich pojawi się ona.
Danuta Krzyściak przyznaje, że cała procedura, związana z rejestracją produktu regionalnego jest żmudna. Musiała ona na przykład udokumentować, że kołacz jest wytwarzany na terenie gminy co najmniej od 25 lat.
- Udało się, choć mieszkańcy gminy doskonale znają tę recepturę od wieków - przyznaje pani Danuta. - Za miesiąc chcę złożyć do Urzędu Marszałkowskiego kolejny wniosek o rejestrację jodłownickiego podpłomyka, pieczonego w prawdziwym piecu chlebowym. Wkładało się go, zanim wędrowały do niego bochenki. Do podpłomyka będzie dołączony pojemniczek z wiejskim masłem.
Iga Michalec

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3