Wczoraj Małopolska Rada ds. Produktów Tradycyjnych pozytywnie zaopiniowała 9 z 19 zgłoszonych wyrobów mięsnych. Osiem z nich to wędliny wędzone w sposób tradycyjny. Powiększą one listę 17 produktów mięsnych z Małopolski. Pośpiech producentów związany jest z nowymi unijnymi przepisami, które wchodzą w życie 1 września.
Radykalnie ograniczają one dopuszczalną ilość substancji smolistych w żywności. Nowych norm nie jest w stanie spełnić około 90 producentów wędlin z Małopolski.
Wpisanie ich na listę to dla producentów jedyna szansa na wędzenie w dotychczasowy sposób. Aby wyrób był tradycyjny, musi być produkowany co najmniej 25 lat.
Przedstawiciele Rady ds. Produktów Regionalnych zapewniają, że przed wejściem w życie nowych unijnych przepisów na listę produktów tradycyjnych zdołają wpisać wyroby wszystkich wnioskujących o to wędliniarzy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?