Kreską architekta
Kreską architekta
Estetyka wnętrza nowoczesnej kuchni kreowana jest dziś poprzez technologiczne formy wyposażenia AGD
Analizując współczesne tendencje w kierunku tworzenia otwartych, przenikających się wnętrz, możemy zaobserwować, że kuchnia jest coraz chętniej eksponowana, wraz z jej cennym wyposażeniem, nie tylko układem ciekawych mebli, ale przede wszystkim ze sprzętem AGD.
Elementy związane z pracą w kuchni, a szczególnie usytuowanie względem siebie lodówki, zlewozmywaka i płyty kuchennej należy podporządkować zasadom ergonomii, istotnym dla sprawnego wykonywania codziennych czynności, charakterystycznych dla tego jedynego w swoim rodzaju wnętrza.
Przy zagospodarowaniu przestrzeni kuchennej i rozmieszczaniu jej elementów należy przewidzieć najważniejsze obszary aktywności, charakterystyczne dla tego wnętrza. Możemy wyodrębnić strefy o następującym przeznaczeniu:
\ przechowywania produktów spożywczych z lodówką i dodatkowymi, specjalnie zaprojektowanymi szafkami;
\ przygotowywania posiłków na blacie, którego najważniejszym elementem jest zlewozmywak;
\* gotowania, smażenia, pieczenia, czyli czynności związane z obróbką termiczną w obszarze płyty kuchennej (elektrycznej lub gazowej), piekarnika, a niekiedy kuchenki mikrofalowej.
Usytuowanie urządzeń względem siebie powinno zapewnić bezpieczeństwo i wygodę w obsłudze, co szczególnie ważną rolę odgrywa przy planowaniu odległości pomiędzy odpowiednimi urządzeniami. Najważniejsze sprzęty w kuchni, czyli lodówkę, zlewozmywak i kuchenkę (przede wszystkim płytę), należy rozmieścić w tzw. trójkącie roboczym. Dbając o wygodę i funkcjonalność, należy zachować odpowiednie odległości pomiędzy tymi urządzeniami, mieszcząc się w następujących granicach:
oddalenie lodówki od zlewozmywaka 120-210 cm,
oddalenie zlewozmywaka od płyty grzejnej 120-210 cm,
oddalenie lodówki od płyty grzejnej 120-270 cm.
W pomieszczeniach obszernych, o nietypowym układzie wnętrza, nie należy przekraczać podanych odległości, gdyż praca w kuchni, przy pokonywaniu dłuższych dystansów, staje się uciążliwa. W dużym wnętrzu można zdecydować się na ciekawe rozwiązanie z wyspą lub półwyspem, jako miejscem usytuowania płyty kuchennej, kuchenki lub zlewozmywaka. Zaprojektowane w ten sposób wnętrze nie tylko pozwala dostosować odległości pomiędzy urządzeniami AGD do wskazanych zasad ergonomii, lecz również daje możliwość wygospodarowania miejsca na niewielki stolik lub barek, przeznaczony do spożywania w kuchni drobnych posiłków.
W małych, wąskich kuchniach zmniejsza się przepisowe odległości, dostosowując ustawienie urządzeń do istniejących warunków. Należy jednak dokonać starań, aby urządzenia, takie jak lodówka i płyta grzejna z piekarnikiem, a także płyta i zlewozmywak, nie sąsiadowały ze sobą bezpośrednio. W niektórych sytuacjach warto radykalnie przebudować wnętrze, dokonać modernizacji instalacji wodno-kanalizacyjnej i stworzyć zupełnie nowe możliwości urządzenia wygodnej kuchni.
Planowanie strefy
przygotowania posiłków
Miedzy zlewozmywakiem a płytą kuchenną - gazową lub elektryczną, znajduje się najważniejsze miejsce wykonywania czynności, związanych z przygotowaniem posiłków. W kuchniach o niewielkim metrażu, gdzie rozwiązania wnętrz, niestety, wymagają redukcji odległości pomiędzy urządzeniami, minimalna długość płaszczyzny pomiędzy zlewozmywakiem a płytą kuchenną powinna wynosić 80 cm. W żadnym wypadku zlewozmywak nie powinien sąsiadować bezpośrednio z płytą grzewczą, szczególnie gazową.
Jeżeli w kuchni znajdują się dodatkowe urządzenia pomocnicze, takie jak piekarnik, zmywarka, mikrofalówka, należy przewidzieć je w strefie przygotowania posiłków, w zasięgu osoby wykonującej czynności. Kuchenkę mikrofalową można umieścić na blacie (jeżeli posiadamy wystarczająco dużo miejsca), zamontować w szafce na wysokości rąk lub podwiesić bezpośrednio pod górnymi szafkami. Urządzenie to może bez przeszkód funkcjonować w sąsiedztwie piekarnika.
Obecnie coraz częściej wybierane są piekarniki i kuchenki mikrofalowe przeznaczone do tzw. zabudowy słupkowej. Urządzenia te umieszcza się wówczas w bloku szafek na wysokości ok. 115 cm od podłogi. Przy takim rozwiązaniu z piekarnika korzysta się wygodniej, łatwiej można kontrolować proces pieczenia, jego wnętrze pozostaje w zasięgu wzroku. Dolną zabudowę kuchni, pod piekarnikiem oraz pod płytą grzejną łatwo zagospodarować, planując szafki lub obszerne szuflady, przeznaczone np. na garnki, patelnie i inne bardziej masywne sprzęty kuchenne. Przewidując w kuchni wysoką zabudowę, jak również wybierając miejsce na wyższą lodówkę, należy zdecydowanie unikać dzielenia blatu. Wysokie elementy, pośrodku ciągu kuchennego, będą stanowiły przeszkodę w swobodnym wykorzystaniu płaszczyzny roboczej.
Niezależnie od wysokości usytuowania piekarnika oraz innych urządzeń związanych z obróbką termiczną potraw konieczne jest zaprojektowanie blatu służącego do odstawiania gorących naczyń. Ze względów praktycznych, a także w trosce o trwały, estetyczny wygląd wnętrza, należy przewidzieć na blacie obok płyty grzejnej i piekarnika materiał żaroodporny. Dobre rozwiązanie może stanowić dopasowana płyta kamienna lub płytki gresowe, ułożone na określonym fragmencie blatu, w kompozycji ze zmywalną okładziną na ścianie. Minimalna szerokość płaszczyzny blatu kuchennego powinna odpowiadać szerokości płyty grzejnej, a także głębokości dolnych szafek, czyli 60 cm. Przy większych kuchniach można zdecydować się na szerszy blat, co znacznie poprawia wygodę użytkowania wnętrza i sprzętu AGD.
Odstępując od standardów należy zwrócić uwagę na szerokość całego pomieszczenia, aby poszerzając dolną zabudowę, nie uniemożliwić swobodnego otwierania drzwi szafek i wysuwania szuflad, a także wykonywania niektórych czynności w pozycji schylonej. Jeżeli kuchnia planowana jest w zabudowie dwurzędowej, pomiędzy naprzeciwległymi ciągami należy przewidzieć szerokość minimum 120 cm. W węższym pomieszczeniu lepiej rozplanować urządzenia w jednym ciągu lub na planie litery L, z wygodnie poszerzonym blatem.
Strefa kuchennego okna może być korzystnie rozwiązana poprzez usytuowanie pod nim miejsca pracy wraz ze zlewozmywakiem. Połączenie blatu z parapetem i stworzenie jednej płaszczyzny możliwe jest w przypadku dopasowania wysokości obu tych elementów. Rozwiązanie to pozwala uzyskać dodatkową przestrzeń dla wykonywania czynności kuchennych. Ponadto istotny jest korzystny wpływ światła dziennego, przy którym pracuje się lepiej i przyjemniej, a widok z okna może niekiedy urozmaicać monotonną pracę w kuchni. Przy usytuowaniu zlewozmywaka pod oknem należy zwrócić uwagę na to, aby bateria nie kolidowała z otwieraniem okna. W przypadku utrudnień można zastosować baterię składaną.
Kinga Śliwa
Dokończenie
w następnym numerze
Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?