Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Komunikat pyłkowy dla alergików – Kraków

Małgorzata Mrowiec
Małgorzata Mrowiec
Trwa główny sezon pyłkowy, w którym notowane są najwyższe stężenia silnie alergennych traw, a jednocześnie wzrasta stężenie pyłku innych roślin zielnych oraz zarodników grzybów powietrznopochodnych.

Stężenie pyłku traw i pyłku pokrzywy jest wysokie, a pyłku babki i szczawiu pozostaje niskie. Gdy chodzi o pyłek drzew, w powietrzu występuje pyłek sosny oraz lipy na niskim poziomie. Stężenie zarodników grzybów Cladosporium i Alternaria jest średnie.

Osoby uczulone na alergeny pyłku traw powinny ostrożnie spożywać wybrane surowe owoce (jabłko, melon, kiwi, arbuz) i warzywa (seler, pomidor) oraz kiełki pszenicy, miód, orzechy, jeśli obserwowały u siebie po ich zjedzeniu np.: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.

Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski