Natomiast stężenie silnie uczulającego pyłku bylicy jest średnie, a stężenie pyłku traw, szczawiu, babki i komosy utrzymuje się na niskim poziomie.
Prognozuje się wzrost stężenia pyłku bylicy. Stężenie pyłku pokrzywy będzie się utrzymywać na wysokim poziomie. Ulgę alergicy odczują podczas intensywnych opadów i bezpośrednio po nich, bo wtedy powietrze będzie wolne od pyłku roślin.
Osoby uczulone na alergeny pyłku bylic powinny unikać stosowania przypraw i wybranych warzyw (jak surowy seler, marchew), jeżeli obserwowały u siebie objawy po pokarmach. Do tych objawów mogą należeć: pieczenie, swędzenie warg, języka i gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.
Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej Collegium Medicum UJ.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?