Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Komunikat pyłkowy dla alergików – Kraków

Paulina Szymczewska
Paulina Szymczewska
Obecnie stężenie pyłku pokrzywy pozostaje wysokie. Wysokie jest też stężenie zarodników grzybów Cladosporium i Alternaria.

Natomiast stężenie silnie uczulającego pyłku bylicy jest średnie, a stężenie pyłku traw, szczawiu, babki i komosy utrzymuje się na niskim poziomie.

Prognozuje się wzrost stężenia pyłku bylicy. Stężenie pyłku pokrzywy będzie się utrzymywać na wysokim poziomie. Ulgę alergicy odczują podczas intensywnych opadów i bezpośrednio po nich, bo wtedy powietrze będzie wolne od pyłku roślin.

Osoby uczulone na alergeny pyłku bylic powinny unikać stosowania przypraw i wybranych warzyw (jak surowy seler, marchew), jeżeli obserwowały u siebie objawy po pokarmach. Do tych objawów mogą należeć: pieczenie, swędzenie warg, języka i gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.

Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej Collegium Medicum UJ.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski