Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Komunikat pyłkowy dla alergików – Kraków

Małgorzata Mrowiec
Małgorzata Mrowiec
Stężenie pyłku pokrzywy pozostaje wysokie, pyłku bylicy waha się między średnim a niskim, a pyłku traw, szczawiu, babki i komosy jest niskie.

W powietrzu pojawiły się ziarna pyłku ambrozji w stężeniu niskim. Prognozowany jest stopniowy spadek stężenia pyłku pokrzywy. Stężenie zarodników grzybów Cladosporium i Alternaria jest wysokie.

Osoby uczulone na alergeny pyłku bylic powinny unikać stosowania przypraw i wybranych warzyw (surowy seler, marchew), jeżeli obserwowały u siebie niepokojące objawy po ich zjedzeniu. Do tych objawów mogą należeć: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.

Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski