Alergicy mogą odczuwać ulgę w objawach jedynie po intensywnych opadach, które mogą się jeszcze pojawiać w ciągu najbliższych dni. Stężenie pyłku wierzby pozostaje średnie, a jesionu, topoli i wiązu jest niskie. Stężenie zarodników grzybów Cladosporium jest wysokie i będzie nadal wzrastać, a zarodników Alternaria - niskie.
Specjaliści zwracają uwagę, że osoby uczulone na alergeny pyłku drzew, zwłaszcza brzozy powinny unikać spożywania surowych owoców (jabłko, brzoskwinia) i warzyw (seler, marchew), jeżeli obserwowały już u siebie określone niepokojące objawy po tych pokarmach. Do tych objawów mogą należeć: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.
Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakła-dzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej CM UJ
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?