Stężenie pyłku traw i pokrzywy jest wysokie, pyłku szczawiu i babki – średnie, a komosy pozostaje niskie. Przewidywany jest okresowy spadek stężenia pyłku roślin jedynie podczas intensywnych opadów deszczu i bezpośrednio po nich. Specjaliści prognozują pojawienie się pyłku bylicy.
Stężenie zarodników grzybów Cladosporium jest wysokie, a zarodników Alternaria średnie.
Osoby uczulone na alergeny pyłku traw powinny ostrożnie spożywać wybrane surowe owoce (jabłko, melon, kiwi, arbuz) i warzywa (seler, pomidor) oraz kiełki pszenicy, miód, orzechy, jeśli obserwowały u siebie np. pieczenie, świąd warg, języka, gardła, obrzęk.
Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej CM UJ
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?