Obecnie stężenie pyłku olszy i cisu jest średnie, natomiast stężenie pyłku leszczyny, wierzby i topoli jest niskie. Pojawiły się już w powietrzu pierwsze ziarna pyłku grabu oraz wiązu. Specjaliści przewidują spadek stężenia pyłku olszy, leszczyny i cisu, a także stopniowy wzrost stężenia pyłku pozostałych drzew.
Stężenie zarodników grzybów Cladosporium i Alternaria jest niskie.
Osoby uczulone na alergeny pyłku drzew powinny stosować się do zaleceń lekarskich. Ponadto ci, którzy w poprzednich sezonach obserwowali u siebie reakcje krzyżowe po zjedzeniu surowych owoców i warzyw (np. mrowienie języka, pieczenie i obrzęk warg), powinni w okresie pylenia drzew ograniczyć spożywanie np. surowej marchewki, pietruszki, selera czy jabłek.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?