Stężenie pyłku silnie alergennej brzozy jest wysokie i będzie utrzymywało się na tym poziomie przez najbliższe dwa tygodnie.
Ponadto w powietrzu występuje pyłek jesionu w stężeniu wysokim oraz pyłek topoli, wiązu, grabu i wierzby w stężeniu średnim.
Prognozuje się wzrost stężenia pyłku brzozy, a także stopniowy spadek stężenia pyłku pozostałych drzew.
Stężenie zarodników grzybów Cladosporium i Alternaria jest niskie.
Osoby uczulone na alergeny pyłku drzew, zwłaszcza brzozy, powinny unikać spożywania surowych owoców (jabłko, brzoskwinia) i warzyw (seler, marchew), jeżeli po ich zjedzeniu obserwowały u siebie niepokojące objawy. Do tych objawów mogą należeć: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?